Srbiji se isplatili dobri odnosi s Putinom: Evropa zavidi srpskoj ceni gasa

30.11.2021

09:03

0

Srbija će imati najnižu cenu gasa u Evropi, posle Belorusije, ali je pitanje koliko će „grejs period“ na duži rok koštati, kažu u EU

Srbiji se isplatili dobri odnosi s Putinom: Evropa zavidi srpskoj ceni gasa
vucic putin Tan2021-11-25_135046274_1 - Copyright (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Dobri odnosi sa Rusijom se isplate - Srbija idućih pola godine dobija gas po prijateljskoj ceni, ocenjuje bečki dnevnik "Standard" dodajući da nakon isteka aktuelnog sporazuma o uvozu gasa, Beograd i dalje dobija ogroman popust.

Možda i na azerbejdžanski gas

Dugoročno Beograd namerava i pored toga, da bude nešto nezavisniji od ruskog gasa. Do 2050. Srbija želi da diversifikuje isporuke gasa kroz gasovod preko Bugarske kojim Srbija želi da se priključi na grčku mrežu. Na taj način bi zemlja mogla da uvozi gas iz Azerbejdžana, Grčke i Izraela, a potencijalno i iz gasnih polja ispred obale Kipra, zaključuje "Standard".

- Put u Soči uvek vredi. Za predsednika Srbije Aleksandra Vučića se ovaj put na obalu Crnoj Mora dvostruko isplatio. On je, ne samo uspeo da ugrabi sunčani jesenji dan sa pogledom na snegom pokrivene kavkaske planine, već je svojoj zemlji obezbedio, prema sopstvenim rečima, "odličnu cenu" u pregovorima o isporuci gasa sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom - piše list.

"Standard" piše da je Beograd dobio ogroman popust - za 1.000 kubnih metara plaćati 270 dolara. Poređenja radi na berzi su cene u Evropi već iznad 1.000 dolara za uporedive količine gasa. Time Srbija u Evropi, nakon Belorusije, dobija drugu najnižu cenu gasa - podvlači dnevnik.

List navodi da je jedino negativno što to važi, trenutno, samo za pola godine, ali i prenosi ruski „Komersant“ prema kojem Srbija iz političkih razloga još dugo može računati sa cenom gasa ispod tržišnog nivoa.

U prošloj godini je Srbija od Gasproma kupila 1,35 milijardi kubnih metara, a, prema podacima koncerna, u perspektivi planirano je udvostručenje količine.
To je, konstatuje „Standard“ više nego dovoljno za zimu, pošto Srbija u grejnoj sezoni dnevno troši oko 13 miliona kubnih metara gasa, a u maju i junu potrošiće još jednom četiri do pet miliona kubnih metara.

Dnevnik ukazuje da će Vučić i posle isteka ovog dogovora dobiti izvanredne uslove, te je sam rekao da polazi od povećanja isporuke i fleksibilne cene gasa.

Nisku cenu gasa za Srbiju, navodi list, „Gasprom“ objašnjava strukturom sporazuma.

Dok je većina evropskih zemalja vezana za aktuelnu cenu, cena gasa za Srbiju vezana je za cenu nafte u poslednjih devet meseci, a i u tom slučaju bi Srbija morala da plati 350 dolara za 1.000 kubnih metara.

"Politika na prvom mestu"

Međutim, „Gasprom“ odustaje od jednog dela novca, dodaje list. Da je to pre iz poličkih nego ekonomskih razloga, misli i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Evrope, Janez Kopač.

- Verovatno nijedan kupac gasa iz Rusije u ovom momentu nema povoljniju cenu, koja je daleko ispod tržišne. To govori da gas iz Rusije nije samo ekonomsko, nego i političko blago sa svim onim što nosi sa sobom, jer nema besplatnog ručka, kako se u poslu kaže - rekao je on u intervjuu za list "Politika".

Dodao je da je nemoguće predvideti kako će se za šest meseci cena gasa na tržištu odraziti na Srbiju i kakve će uslove naša zemlja tada dobiti.

Kada je reč o "Balkanskom toku", odnosno „Turskom toku“ čiji je on nastavak, kojim bi se prodavao i neki drugi gas, a ne ruski, Kopač smatra da bi pristup treće strane do "Turskog toka" bio povoljan za Srbiju.

- U ovom momentu sigurno niko od njih nema jeftiniji gas, ali gasni biznis je trka na duge staze i pokazalo se da i "Gasprom" funkcioniše drugačije u uslovima konkurencije - objasnio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike