Cena nafte porasla na 110,5 dolara za barel

13.05.2022

16:07

0

Svetski referentna nafta Brent je, na trgovanju do 16,22 časa po našem vremenu, ojačala za 3,04 dolara ili 2,82 posto

Cena nafte porasla na 110,5 dolara za barel
Ruska nafta - Copyright AP Photo/Dmitry Lovetsky

Cene nafte su na putu da zabeleže prvi nedeljni gubitak u poslednje tri sedmice, mada su danas ojačale za 3,0 posto podstaknute neizvesnostima oko izglede za zabranu kupovina ruske nafte u Evropskoj uniji i zabrinutošću zbog visoke inflacije i lokdauna u Kini koji koči globalni rast.

Svetski referentna nafta Brent je, na trgovanju do 16,22 časa po našem vremenu, ojačala za 3,04 dolara ili 2,82 posto, na 110,5 dolarapo barelu, a američka nafta WTI je je porasla za 3,17 dolara ili 2,99 procenata, na 109,3 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com.

Pojedine zemlje članice EU nagovestile su da će taj blok možda morati da razmotri odlaganje predloženog naftnog embarga ukoliko Mađarska ne pristane na uvođenje zabrane kupovina ruske nafte.

Pored toga, na tržištu su kolale glasile da će u Pekingu biti uveden lokdaun kako bi se suzbio rast broja kovid infekcija, što su tamošnje vlasti demantovale.

Investitore na tržištu nafte zabrinjava i potencijalno posustajanje ekonomskog rasta SAD zbog uporno visoke inflacije koja se u aprilu, sa stopom od 8,3 posto, zadržala blizu najvišeg nivoa u poslednje četiri decenije, a takođe procenjuju uticaj pada američkih zaliha goriva uoči letnje sezone putovanja.

Cene nafte su ove nedelje naglo pale, pri čemu beleže gubitak u rasponu od oko 12 dolara, prema računici "Blumberga".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike