Nafta skuplja pet odsto, kažu zbog Kazahstana

10.01.2022

09:32

0

Cene nafte su danas nastavile rast na azijskom trgovanju a nedeljni skok od pet odsto tumači se geopolitičkim razlozima

Nafta skuplja pet odsto, kažu zbog Kazahstana
Naftna platforma - Copyright Pixabay

Novi skok cene nafte na globalnom tržištu nastao je zbog poremećaja isporuka iz Kazahstana i Libije, koji su nadvladali procene da će brzo globalno širenje omikron soja korona virusa ukočiti rast potražnje za gorivom i rezultirati viškom ponude na tržištu, procene su analitičara.

Evropska nafta tipa brent je poskupela za 24 centa ili 0,3 posto, na 81,99 dolara po barelu na trgovanju u 7:30 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je cena američke nafte WTI porasla za 22 centa, takođe za 0,3 procenta, na 79,12 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Cene nafte su prošle nedelje porasle za pet odsto zbog nereda u Kazahstanu koji su poremetili železnički transport i pogodili proizvodnju na najvećem naftnom polju Tengiz, kao i zbog redovnog remonta naftovoda u Libiji. To je uticalo na pad pumpanja na 729.000 barela dnevno sa prošlogodišnjih visokih 1,3 miliona barela dnevno.

Najveća kazahstanska naftna kompanija „TengizŠevroil“ (TCO) postepeno povećava proizvodnju kako bi dostigla normalan obim produkcije na polju Tengiz, nakon što su protesti ograničili pumpanje poslednjih dana, saopštio je operater „Ševron“ u nedelju.

Zapadni analitičari za tržište nafte takođe spekulišu oko navodno mogućeg napada Rusije na Ukrajinu, što bi, kako kažu, moglo da poremeti izvoz ruske sirove nafte u Evropu i dodatno pogura naviše cene "crnog zlata".

Podršku cenama nafte pruža i rastuća globalna tražnja i manje povećanje ponude od očekivane iz Organizacije zemalja izvoznica nafte, Rusije i saveznika, iliti grupe OPEK+.

Proizvodnja nafte u zemljama članicama OPEK-a je u decembru porasla za 70.000 barela dnevno u odnosu na prethodni mesec, što je znatno ispod količine od 253.000 barela dnevno koliko im je sporazum alijanse OPEK+ dozvoljavao da povećaju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike