Hoće li gorivo opet poskupeti: Cenu pumpaju posledice uragana u Meksičkom zalivu, ali i korona

20.09.2021

07:59 >> 08:04

0

Oporavak tržišta traje mnogo duže nego što se očekivalo, navode svetski analitičari

Hoće li gorivo opet poskupeti: Cenu pumpaju posledice uragana u Meksičkom zalivu, ali i korona
Copyright Foto: 24sedam /Katarina Mihajlović

Cene nafte na svetskom tržištu porasle su i prošle nedelje, što je već drugu nedelju za redom, i kreću se oko najviših nivoa u poslednjih mesec dana jer se oporavak proizvodnje od uragana u Meksičkom zalivu odvija sporije nego što se očekivalo.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedelje 3,3 odsto, na 75,34 dolara, nedaleko najvišeg nivoa od kraja jula, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,2 odsto, na 71,87 dolara.

Pročitajte još

Rast cena ponajviše je posledica sporog oporavka proizvodnje u Meksičkom zalivu nakon uragana Ida. Oko 28 odsto američke proizvodnje nafte u tom zalivu i dalje je van funkcije, dve i po nedelje nakon udara uragana.

– Oporavak traje duže nego što se očekivalo i to je ovih dana bio faktor koji je podupirao tržište – istaknuo je analitičar Komonvelt banke Vivek Dar.

Cene je podržala i prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da bi vakcinisanje građana protiv kovida 19 trebalo da ponovo podrži potražnju za naftom koju su prigušila pandemijska ograničenja.

IEA prognozira oporavak potražnje za naftom u oktobru i njen rast za 1,6 miliona barela dnevno, koji bi trebao da se nastavi do kraja godine. Prognoza za celu godinu je snižena, pak, za 105.000 barela dnevno, na 5,2 miliona barela dnevno.

Prognoza za 2022. skromno je pak povećana, za 52.000 barela dnevno, na 3,2 miliona barela dnevno, piše SEEbiz.

IEA-ine su prognoze ipak daleko skromnije od onih Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK), koja u ovoj godini očekuje rast potražnje za gotovo šest milona barela dnevno, te za 4,15 miliona dnevno u 2022.

– Tržište hvata dah. Ovonedeljni izveštaj o ponudi i potražnji OPEC-a i IEA-e sugerišu da će biti vrlo blizu, očekuje se da će potražnja rasti, dok će snadbevanje iz zemalja izvan OPEK-a, delom zbog uragana Ida, biti slabija – kaže analitičar PVM-a Tamas Varga.

Pročitajte još

Značajniji rast cena sprečila je najava Kine da će 24. septembra održati prvu aukciju na kojoj će prodati oko 7,38 miliona barela nafte iz državnih rezervi.
Uticaj na cene bio je i jači dolar. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke valute i šest ostalih ključnih svetskih valuta, porastao je dve nedelje zaredom i dostigao najviši nivo u tri nedelje, a jačanje zelene valute smanjuje kupovnu moć u ostalim valutama, a time i potražnju za naftom, piše SEEbiz.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 40 odsto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom usled oporavka privrede, ali i OPEK-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskog nivoa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike