Rezerve NBS 14,1 milijarda evra, na "odbranu" dinara potrošeno 2,27 milijardi

11.05.2022

15:31

0

Autor: 24sedam

Devizne rezerve NBS bile su za 182,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca

Rezerve NBS 14,1 milijarda evra, na "odbranu" dinara potrošeno 2,27 milijardi
Profimedia/Pixabay

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju aprila iznosile su 14,1 milijardu evra (14.113,6 miliona evra) i bile su za 182,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, objavila je danas NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 135 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

- Neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i po drugim osnovima, na kraju aprila iznosile su 11.538,9 miliona evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 38,8 miliona evra - ističu u NBS.

Kako navode, na smanjenje bruto deviznih rezervi i u aprilu su, u najvećoj meri, uticale aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (177,0 miliona evra), koje su bile neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu.

- Pored toga, smanjenju deviznih rezervi doprineli su i neto odlivi po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi devizne obavezne rezerve (133,9 miliona evra), kao i odlivi usled neto razduženja države po osnovu kredita (108,4 miliona evra), ostalih plaćanja za potrebe države i drugih osnova (ukupno 143,6 miliona evra) - naglašava se u saopštenju NBS.

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po ostalim osnovima (ukupno neto 92,4 miliona evra). Neto tržišni efekti su u aprilu bili pozitivni u iznosu od 287,8 miliona evra i ostvareni su najviše po osnovu jačanja dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu (u aprilu je dolar ojačao u odnosu na evro za oko pet odsto).

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 677,5 miliona evra i bio je za 155 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.304,8 miliona evra - navode u NBS.

Kako kažu, nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u prethodnom mesecu, vođenih visokom tražnjom za devizama uvoznika energenata, ali i visokom tražnjom građana za efektivnim stranim novcem u uslovima pojačane globalne neizvesnosti oko krize u Ukrajini, situacija u pogledu faktora na strani tražnje za devizama na domaćem deviznom tržištu se stabilizovala zahvaljujući, pre svega odgovornom ponašanju NBS i blagovremenom i adekvatnom delovanju u smeru očuvanja stabilnosti na domaćem finansijskom tržištu.

Dinar je, navode u NBS, u aprilu nominalno ojačao prema evru (za 0,1 odsto), dok je od početka godine nominalno oslabio za 0,1 odsto. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu prodala 155 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2.270 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti dinara prema evru.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti