Rezerve NBS 14,1 milijarda evra, na "odbranu" dinara potrošeno 2,27 milijardi

11.05.2022

13:31

0

Autor: 24sedam

Devizne rezerve NBS bile su za 182,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca

Rezerve NBS 14,1 milijarda evra, na "odbranu" dinara potrošeno 2,27 milijardi
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju aprila iznosile su 14,1 milijardu evra (14.113,6 miliona evra) i bile su za 182,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, objavila je danas NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 135 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

- Neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i po drugim osnovima, na kraju aprila iznosile su 11.538,9 miliona evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 38,8 miliona evra - ističu u NBS.

Kako navode, na smanjenje bruto deviznih rezervi i u aprilu su, u najvećoj meri, uticale aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (177,0 miliona evra), koje su bile neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu.

- Pored toga, smanjenju deviznih rezervi doprineli su i neto odlivi po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi devizne obavezne rezerve (133,9 miliona evra), kao i odlivi usled neto razduženja države po osnovu kredita (108,4 miliona evra), ostalih plaćanja za potrebe države i drugih osnova (ukupno 143,6 miliona evra) - naglašava se u saopštenju NBS.

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po ostalim osnovima (ukupno neto 92,4 miliona evra). Neto tržišni efekti su u aprilu bili pozitivni u iznosu od 287,8 miliona evra i ostvareni su najviše po osnovu jačanja dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu (u aprilu je dolar ojačao u odnosu na evro za oko pet odsto).

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 677,5 miliona evra i bio je za 155 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.304,8 miliona evra - navode u NBS.

Kako kažu, nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u prethodnom mesecu, vođenih visokom tražnjom za devizama uvoznika energenata, ali i visokom tražnjom građana za efektivnim stranim novcem u uslovima pojačane globalne neizvesnosti oko krize u Ukrajini, situacija u pogledu faktora na strani tražnje za devizama na domaćem deviznom tržištu se stabilizovala zahvaljujući, pre svega odgovornom ponašanju NBS i blagovremenom i adekvatnom delovanju u smeru očuvanja stabilnosti na domaćem finansijskom tržištu.

Dinar je, navode u NBS, u aprilu nominalno ojačao prema evru (za 0,1 odsto), dok je od početka godine nominalno oslabio za 0,1 odsto. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu prodala 155 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2.270 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti dinara prema evru.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike