Sazreva energetska kriza: Nafta pala 14 odsto, gas čak 48

02.04.2022

08:15

0

Autor: 24sedam

Poslednja energetska kreiza koja traje nešto više od godinu dana, polako gubi dah, ako je suditi po kretanju gasa i nafte na berzama poslednjih desete dana

Sazreva energetska kriza: Nafta pala 14 odsto, gas čak 48
petrol-g400fa81f0_1280 - Copyright Pixabay

Cene najtraženijih energenata, nafte i prirodnog gasa, prilično su pale poslednjih desetak dana i to bi mogao biti nagoveštaj smirivanja visokih amplituda koje su bile karakteristične za protekle mesece.

Cena fjučersa brenta na poslednjem trgovanju u okončanoj nedelji je bila 104,39 dolara za barel, što je pad u odnosu na poslednji pik od 23. marta (121,6) za više od 14 odsto.

Istovremeno, pada i cena prirodnog gasa i na londonskoj ICE berzi cena za Evropu referentno holandsko TTF čvorište je sišla juče na 112,15 evra po megavatčasu.

Screenshot: ICE berza
 

To je i dalje preskupih 1.287 dolara za 1.000 kubnih metara, ali je to daleko manje od 2.494 dolara od 7.marta, kada je cena fjučersa za maj dosegla rekord. Pad je neverovatnih 48 odsto.

Za pad cene nafte ima više razloga, od najave intervencije na tržištu naftom iz strateških rezervi SAD (160 miliona barela u šest meseci) i zemalja Međunarodne agencije za energiju do očekivanja smanjene potrošnje Kine zbog antipandemijskog „zaključavanja“ jednog dela zemlje.

Screenshot: ICE berza
 

Cena gasa bi zapravo trebalo da raste, jer Rusija traži da ga „neprijateljske zemlje“ koje su joj uvele sankcije zbog ukrajinske krize, plaćaju u rubljama. Međutim, trgovci i investitori su procenili da je tu više reč o političkoj retorici nego što će se na energetskom terenu nešto dogoditi.

Kada je zahtev za plaćanjem u rubljama ozvaničen ukazom predsednika Vladimira Putina, gas je poskupeo na 125,9 evra ali je dan kasnije cena već bila 12 odsto manja.

Biće plaćanja u evrima, izokola

Ministara ekologije i energetike Austrije Leonore Gevesler uverena je da će i dalje biti moguće plaćati ruski gas u evrima, a OMV je saopštio da je dobio obaveštenje o promenama u vezi plaćanja Gazpromu.

„Prema našim trenutnim saznanjima biće i dalje moguće plaćanje u evrima, zato što će biti uključena banka preko koje će se izvršavati plaćanje gasa“, rekla je Gevesler javnom servisu ORF.

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio da će Gazprom ubuduće isporučivati gas samo za rublje, OMV je u međuvremenu dobio pisano obaveštenje o promeni pravila plaćanja.

- U međuvremenu smo dobili pisanu informaciju od Gazproma koju analiziramo - ističe OMV koji podseća da ugovori OMV i Gazproma predviđaju plaćanje u evrima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike