Iz BASF upozoravaju: Ako stane ruska nafta i gas biće kao posle rata

02.04.2022

07:45

0

Autor: 24sedam

Iz nemačkog hemijskog giganta upozoravaju po posledice „rešavanja2 ruskih energenata

Iz BASF upozoravaju: Ako stane ruska nafta i gas biće kao posle rata
Gasovod - Copyright Profimedia

BASF-a je upozorio da najvećoj evropskoj ekonomiji preti kriza bez presedana ako u potpunosti prekine trgovinu s Rusijom ili zabrani uvoz ruskog gasa i nafte.

- To bi moglo dovesti nemačku privredu do najgore krize od kraja Drugog svetskog rata – ističe šef BASF-a, Martin Brudermiler, za nedeljno izdanje „Frankfurter algemajne cajtunga“.

Brudermiler prognozira da mnoge male i srednje kompanije takvu krizu ne bi preživele i zbog toga odbacuje pozive Evropi ali i unutar EU da se bojkotuju ruski energenti.

- Želimo li da otvorenih očiju uništimo našu celu ekonomiju? Sve što smo gradili tokom decenija? Mislim da bi takav eksperiment bio neodgovoran - rekao je, dodajući da mali broj ljudi u Nemačkoj shvata koliko bi teške bile posledice takvih odluka.

Kompanija koja je na početku svega

Potpunu zamenu ruskog prirodnog gasa bio bi u Nemačkoj moguć tek kroz četiri do pet godina, upozorio je Brudermiler, a dostava energije kroz alternativne izvore, kao što je LNG iz SAD ne može se uspostaviti preko noći i ta infrastruktura dodatno košta.

Najnovije sankcije – nema energetike

Evropska unija razmatra nove sankcije Rusiji ali bilo koje dodatne mere neće se odnositi na energetski sektor, rekao je danas komesar EU za ekonomiju Paolo Ðentiloni. EU će se suočiti i sa usporavanjem rasta zbog rata u Ukrajini ali neće nastupiti recesija, dodao je on. Kako je naveo, prognoze da će rast u EU biti četiri odsto su previše optimistične i Unija to neće dostići, preneo je Rojters.

Naglasio je i kako smanjenje proizvodnje u BASF-u neće uticati samo na 40.000 radnika te kompanije, nego na cijeli svet koji zavisi od njihovih proizvoda.

- Mi pravimo proizvode koji su na početku lanaca nabavke i od nas zavisi sve, od proizvodnje prehrambenih proizvoda do lekova – kažu iz BASF-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike