Šta građanima donose česte kupoprodaje u bankarskom sektoru?

01.04.2022

18:30

0

Autor: 24sedam

Danas je završeno još jedno u nizu preuzimanja finansijskih institucija

Šta građanima donose česte kupoprodaje u bankarskom sektoru?
NBS daje uvek prednost dinarima - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia

Poslednjim preuzimanjem u nizu preuzimanja banaka na srpskom tržištu, broj ovih finansijskih institucija u Srbiji drastično se smanjio. Sada na domaćem tržištu ukupno posluje 21 banka. Pre sedam-osam godina brojali smo 34 banke, dok ih je pre dve decenije bilo čak 80.

Naime, danas je Rajfajzen banka, kako su saopštili, nakon dobijanja saglasnosti NBS i nadležnih regulatornih tela, uspešno realizovala kupovinu 100 odsto akcija Kredi agrikol banke. Kako su naveli u Rajfajzen banci, zahvaljujući tome očekuje se da će Rajfajzen povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na 12 odsto i zauzeti treću poziciju po vrednosti ukupne bilansne aktive.

AIK preuzeo Ruse

Ovo je još jedna od brojnih kupoprodaja poslednjih nekoliko godina na bankarskom tržištu Srbije. Tako smo nedavno imali i preuzimanje ruske Zberbanke koju je pazarila AIK banka, u vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića.

Takođe, došlo je i do spajanja Eurobanke i Direktne banke, a jedna od najvećih kupoprodaja započeta je još krajem 2019. Radi se o privatizaciji državne, Komercijalne banke, koja je prešla u ruke slovenačke NLB banke.

U aprilu prošle godine završena je i integracija OTP banke s Vojvođanskom bankom, a MTS banka pripojena je Banci Poštanska štedionica.

Inače, učestalije preuzimanje banaka na našem tržištu započelo je pre pet-šest godina, kada je upravo Kostićeva AIK banka kupila grčku Alfa banku. U isto vreme su i Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, koji su najpre kupili srpski ogranak Nove kreditne banke Maribor i promenili joj ime u Direktna banka, dokupili i Findomestik i Pireus banku.

Kvalitetnija usluga

U toku 2017. godine započeli su pregovori o prodaji ruske VTB banke. Posao je završen polovinom 2018, kada je VTB kupio ruski bankar i investitor Andrej Šljahov, a sama banka promenila ime u API banka. Takođe, i Marfin banka je prešla u ruke Rusa - nju je preuzela Ekspobanka.

24sedam/Profimedia
Nove banke nude kvalitetnije usluge za klijente

U maju 2019. država je prodala svoj udeo u Jubmes banci koja je promenila naziv u Alta banka, a čiji su najveći akcionari Alta pej grupa. Takođe, u 2019. godini imali smo i prodaju francuske Sosijete ženeral banke mađarskoj OTP grupi.

Što se tiče građana, odnosno klijenata novih (starih) banaka, nadležni tvrde da se ništa ne menja i da promene u vlasničkoj strukturi nisu smanjile kvalitet finansijskih usluga. Naprotiv, kako su isticali u NBS, to je doprinelo boljem kvalitetu proizvoda i usluga.

Danas, od ukupno 21 banke, država je većinski vlasnik u Poštanskoj štedionici, a pored nje ima i 76,69 odsto vlasništva u Srpskoj banci.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike