I u Srbiji jeftiniji benzin? Čekamo cene u 15 sati

25.03.2022

10:23

0

Autor: 24sedam

Danas se radi presek i objavljuju cene goriva koje će važiti narednih nedelju dana

I u Srbiji jeftiniji benzin? Čekamo cene u 15 sati
Copyright Benzinska stanica, Foto:Pixabay/Andrzej Rembowski

Benzin bi danas mogao da pojeftini i u Srbiji, očekivanja su na osnovu kretanja cena goriva u okruženju u poslednjih nedelju dana. Sa dizelom sitaucija nije tako jednostavna, jer u Evropi je velika potreba za njime i to se odražava na cenu.

Vozači ali i kompanije u Srbiji koje imaju velike transportne troškove, danas očekuju nove cene koje se po uredbi o zamrzavanju goriva objavljuju svaki petak do 15 časova i važe narednih nedelju dana.

Cene se formiraju na osnovu domaćih veleprodajnih cenovnika, plus maloprodajna marža benzinskih stanica, a ti cenovnici trebalo bi da odražavanju presek pet prethodnih kotacija cene benzina i dizela na tržištu Mediterana, kome pripada i Srbija.

Cena nafte na svetskom tržištu poslednjih dana ne daje pravo za optimizam da bi danas cena mogla biti manja ali, kao što je navedeno, maloprodajna cena u Srbiji ne zavisi od berzanske cene „crnog zlata“ u Londonu ili Njujorku, već od Platsovih kotacija za Mediteran.

Cena nafte raste, ali...

Brent je danas na nivou od visokih 118,8 dolara za barel, a u petak kada je bio prethodni presek za cenu u Srbiji, barel je koštao više od 10 dolara manje. A otada je cena samo rasla.

Screenshot: Bloomberg
 

Međutim, slično kao i u Srbiji utvrđuje se i cena goriva u regionu, gde smo ove nedelje imali pojeftinjenja. U susednoj Hrvatskoj cena benzinu sa 95 oktana je pala za 8,92 odsto (na 1,58 evra za litar) a evrodizelu 7,36 odsto (1,6 evra).

Cena je u petak pala i u BiH, sa 1,63 na 1,55 evra za litar dizela i sa 1,65 na 1,58 evra za litar benzina a ove nedelje očekuju dalji pad cene jer su „rasprodate zalihe kupljene po višoj ceni“.

Pad cene očekuju i u Crnoj Gori, gde se one menjaju na dve nedelje a aktuelne „traju“ od 1,74 evra za benzin i dizel, do 28. marta.

Prošlog petka, gorivo u Srbiji je pojeftinilo ali za simboličan iznos od 0,15 i 0,38 odsto. To je bilo druga "zamrznuta" cena po drugoj uredbi o ograničavanju cene BMB95 i evrodizela, i cena je maksimizovana na 176,05 dinara za liutar bezina i 187,23 dinara za litar dizela. Pretohodna cena je bila 176,31 i 187,74 dinara, na koliko je povećana sa one cene po ptrethodnoj uredbi (koja je važila mesec dana) od 171 dinar za benzin i 179 dinara za dizel.

Pre početka zamrzavanja cene, poslednje slobodno formiranje je bilo na nivou od gotovo 174 dinra za benzin i 189,5 dinara za dizel. 

Cene premijumn goriva nisu ograničene.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike