Blokada Rusima, trpe Nemci: Biznismeni očekuju recesiju

15.03.2022

11:53

0

Raspoloženje nemačkih investitora je rekordno opalo u martu zbog oružanih sukoba u Ukrajini i ekonomskih sankcija Rusiji

Blokada Rusima, trpe Nemci: Biznismeni očekuju recesiju
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Nemački privrednici ne očekuju ništa dobro od odve godine. Kolaps njihovih nadanja da bi ova godina konačno mogla a bude poskrizna čini "sve verovatnijom recesiju u najvećoj evropskoj ekonomiji, pokazuju današnji rezultati instituta za ekonomska istraživanja ZEW.

Institut ZEW je saopštio da se indeks ekonomskog raspoloženja stropoštao se na minus 39,3 poena u ovom mesecu sa februarskog nivoa od plus 54,3 boda, prenosi Rojters.

To je najveći mesečni pad od decembra 1991. godine, kada je ova vrsta istraživanja pokrenuta.

- Recesija postaje sve verovatnija. Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji značajno umanjuju ekonomske izglede Nemačke. Urušavanje ekonomskih očekivanja praćeno je ekstremnim rastom inflatornih očekivanja - naveo je predsednik ZEW-a Ahim Vambah u saopštenju.

Indeks koji meri aktuelne uslove poslovanja pao je na minus 21,4 poena sa minus 8,1 prethonog meseca.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner najavio je u ponedeljak da će vlada odobriti nacrt budžeta za 2022. godinu u sredu, ali da će on u narednim nedeljama podneti parlamentu na usvajanje dodatne fiskalne planove zbog ekonomskih posledica rata u Ukrajini.

Na posledice ukrajinske krize u korporativnoj Nemačkoj ukazao je danas i generalni direktor „Folksvagena“, Herbert Dis, koji je rekao da celovit uticaj rata još nije sagledan ali da dovodi u pitanje poslovne izglede proizvođača automobila u 2022. godini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike