Vučević nakon važnog sastanka: Cilj da se nikome ne smanjuje plata, već da se ide u korist rasta!

15.03.2022

12:15

0

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, oglasio se putem svog zvaničnog Instagram naloga

Vučević nakon važnog sastanka: Cilj da se nikome ne smanjuje plata, već da se ide u korist rasta!
werwrewr - Copyright Slika ekrana/Instagram/ milosvucevic_gradonacelnik

Vučević je naveo da predstavnicima sindikata zahvaljujem na postignutom dogovoru.

- Predstavnicima sindikata zahvaljujem na postignutom dogovoru na osnovu kojeg smo danas potpisali Poseban kolektivni ugovor za novosadska javno-komunalna i javna preduzeća. Razgovori nisu bili laki, ali smo razgovarali otvoreno. Sindikati su se borili za što bolju poziciju zaposlenih, dok je Grad sagledavao ekonomsku stabilnost kao garant da se ne ugroze druge investicije u ovim izazovnim vremenima - napisao je gradonačelnik Novog Sada.

 

 

On ističe da je najveći pomak postignut u novom kolektivnom ugovoru.

- Najveći pomaci u novom kolektivnom ugovoru su da smo minimalnu zaradu zaposlenima u javnim i javno-komunalnim preduzećima Grada definisali u visini minimalne zarade na teritoriji Republike Srbije. To je ozbiljan pomak, jer to garantuje da će rastom minimalne zarade na teritoriji države, automatski rasti plate u svim javnim preduzećima - ističe Vučević.

- Druga bitna promena tiče se definisanja minulog rada, regresa i toplog obroka i to na sledeći način - na nivou svih preduzeća će se minuli rad ceniti sa 0,5% od osnovice u odnosu na godine staža, topli obrok je povećan na 500 dinara bruto dnevno, dok je regres 100% prosečne zarade uvećano za 33 000 dinara godišnje. Jubilarne nagrade za staž će biti isplaćivane od sad, ne samo za pune godine, nego i za 15, 25 i 35 godina radnog staža - objašnjava prvi čovek Novog Sada.

- U ni malo jednostavnim okolnostima uspeli smo da u određenoj meri popravimo položaj zaposlenih u novosadskim javnim preduzećima, a poseban podsticaj je i tačka ugovora koja se tiče ostvarene dobiti preduzeća iz poslovanja, koja može biti iskorišćena kao svojevrsna nagrada zaposlenima kroz novčanu stimulaciju. Sada ovaj Kolektivni ugovor treba razraditi pojedinačno u svim preduzećima, a molba poslodavcima je da se nikom ne smanjuju plate, već da se ide u korist rasta koji je realan i ima pokriće u ekonomskoj snazi grada i stabilnosti komunalnog sektora - zaključuje Miloš Vučević.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike