Novi Sad već u januaru oborio rekord po broju turista: Evo koliko dana se u proseku gosti zadrže u Srpskoj Atini

14.03.2022

12:23

0

Novi prostor TONS otvoren na incijativu gradonačelnika Vučevića već je pokazao zavidne rezultate

Novi Sad već u januaru oborio rekord po broju turista: Evo koliko dana se u proseku gosti zadrže u Srpskoj Atini
Petrovaradin - Copyright Pixabay

Direktor Turističke organizacije Novi Sad Branislav Knežević smatra da će 2022. godina biti izuzetno uspešna za turizam, a prvi signal ostvarenja ove prognoze jeste boravišna taksa koja je u januaru dostigla rekordnih tri i po miliona dinara.

Turistička organizacija Novi Sad 2022. godinu započela je u novom prostoru – na Trgu slobode, u samom jezgru grada. Ovaj velelepni prostor ranije je koristio svetski lanac brze hrane, a na inicijativu gradonačelnika Novog Sada, sada se u njemu odvijaju ključne aktivnosti na pripremi promocije Srpske Atine.

TONS
 

 

Novi prostor TONS otvoren na incijativu gradonačelnika već pokazao zavidne rezultate

Kako direktor Turističke organizacije Novi Sad Branislav Knežević kaže, ovo jasno pokazuje da Grad strateški radi na razvoju turizma i promociji turističkih atrakcija Novog Sada.

Pixabay
 

 

- Inicijativa gradonačelnika Miloša Vučevića da se jedan od najreprezentativnijih i najatraktivnijih prostora dodeli Turističkoj organizaciji, upravo to i potvrđuje. Grad Novi Sad ne samo da prepoznaje značaj turizma, već deset godina i ulaže u razvoj ove naše privredne grane. Značaj novog prostora mogli smo da osetimo odmah nakon samog otvaranja, kada nas je posetio veliki broj turista, stranih delegacija, novinara, ali i naših sugrađana koji su došli da nam požele srećan rad - kaže Knežević.

TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC
 

 

Boravišna taksa dostigla rekordnih 3.500.000 dinara

Godina koju TONS započinje u novom prostoru, prema prognozama, biće izuzetno uspešna, a kako Knežević kaže, prvi nagoveštaj dobre godine jeste boravišna taksa, koje je ove godine u januaru dostigla rekordnih 3.500.000 dinara.

- Snažnom, dobro osmišljenom i precizno targetiranom kampanjom, kao i promotivnim nastupima u gradovima regiona, od kojeg najviše očekujemo, ali i novom kampanjom putem kanala Trip Advisora, naša očekivanja od 2022. godine su velika - precizira on.

Publikacija o Novom Sadu prevedena na čak 17 jezika

Kako objašnjava, novi multifunkcionalni prostor, pre svega, čini prijemni deo za turiste u kojem dominira posebno dizajnirana polica za promotivne publikacije, a najtraženiju publikaciju Turistička organizacija Novog Sada prevela je na čak 17 jezika.

Pixabay
 

 

- Mene, kao direktora TONS-a, raduje činjenica da nam se turisti sada duže zadržavaju u prostoru jer smo za njih osmislili jedan poseban kutak u kojem mogu da sednu, prelistaju naše publikacije, ali i upišu svoje utiske o našem gradu. Novi brend i vizuelni identitet TONS-a koji smo osmislili, ali i kampanje koje uskoro počinju, upravo su bazirane na utiscima i emocijama naših posetilaca i na ono što naš grad već ima i što je prepoznatljivo ne samo kod naših gostiju već i kod naših sugrađana - kaže Knežević.

Titula Evropske prestonice kulture velika šansa

Ove godine Novi Sad je poneo prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, što je od velikog značaja za turizam, a kako Knežević kaže, Grad je dobio bitnu priliku.

- Imamo veliku šansu da ove godine, kada nosimo ovu prestižnu titulu, anuliramo sve negativne efekte na turizam našeg grada koji su nastali kao posledica pandemije koronavirusa, ali i da povećamo broj noćenja i dolazaka u odnosu na 2019. godinu koja je bila jedna od najboljih. Smatram da mi to možemo da uradimo jer smo i prošle godine u letnjem periodu beležili rast u odnosu na 2019. godinu, naročito u periodu jun – septembar, kada je zabeleženo 41 odsto više noćenja domaćih turista nego u istom periodu 2019. godine. Brojne aktivnosti i programi koji se održavaju i koji će biti održani ove godine pre svega nam olakšavaju promociju jer imamo puno toga da ponudimo -  poručuje Knežević.

Statistika kaže da se turisti duže zadržavaju u Novom Sadu

On podseća da je u toku 2021. godine ostvareno 335.738 noćenja (domaćih i stranih turista), što je za 87,5 odsto više nego 2020. godine.

- Za TONS, glavni parametri praćenja rasta turizam u 2021. godini nisu bili podaci iz 2020. godine, već poređenje sa jednom od najuspešnijih godina za turizam – 2019. godinom - objašnjava Knežević, i dodaje da je s tim u vezi TONS, prema zvaničnim podacima, zabeležio rast noćenja domaćih turista za 4,8 odsto u poređenju sa 2019.

On ističe i duže zadržavanje turista (u proseku dva i po dana) u toku 2021. godine u poređenju sa 2019. godinom, kada je prosečna dužina zadržavanja bila 1,92 dana.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: NSuživo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike