G7 najavljuje nove sankcije protiv Rusije: Nastavlja se kampanja pritiska protiv Moskve

11.03.2022

17:44

0

Zajednički radimo i na tome da sprečimo Rusiju da dobije finansiranje od vodećih multilateralnih finansijskih institucija, uključujući Međunarodni monetarni fond, Svetsku banku

G7 najavljuje nove sankcije protiv Rusije: Nastavlja se kampanja pritiska protiv Moskve
putin karta mapa - Copyright Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja najavili su jačanje postojećih i uvođenje novih sankcija protiv Rusije i pozvali svet da se ujedni u poruci predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da odmah prekine napad na Ukrajinu i povuče vojne snage.

Lideri Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japan, Velike Britanije i SAD u zajedničkom saopštenju kažu da preduzimaju mere koje će uskratiti Rusiji status najpovoljnije nacije u okvirima Svetske trgovinske organizacije čime će se ukinuti povlašćeni tretmani ruskih kompanija na svetskim tržistima.

- Zajednički radimo i na tome da sprečimo Rusiju da dobije finansiranje od vodećih multilateralnih finansijskih institucija, uključujući Međunarodni monetarni fond, Svetsku banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj, navodi se u sopštenju G7.

Lideri G7 kažu da će nastaviti kampanju pritiska protiv ruskih elita, zastupnika i oligarha bliskih predsedniku Putinu i drugih ”arhitekata rata”, njihovih porodica i pomagača.

Pohvaljuje se rad na identifikaciji i zamrzavanju pokretne i nepokretne imovine koja pripada sankcionisanim pojedincima i entitetima i navodi rešenost da se takva kamanja nasatvi.

Lideri sedam ekonomski najrazvijenih zemlja se obavezuju da će raditi na ”održavanu efikasnosti” restriktivnih mera i zatvaranju eventulanih ”rupa” za njihovo izbegavanje ili zaobilaženje.

- Rešeni smo da se borimo protiv pokušaja ruskog režima da širi dezinformacije. Afirmišemo i podržavamo pravo ruskog naroda na slobodne i nepristrasne informacije, navodi se u saopštenju.

Zemlje G7 kažu da su spremne da uvedu dalja ograničenja na izvoz i uvoz ključnih dobara i tehnologija Ruskoj Federaciji, što za cilj , kako navode, ima uskraćivanje prihoda Rusiji da finasira vojnu mašineriju i rat.

- Napominjemo da se međunarodne kompanije već povlače sa ruskog tržišta. Potrudićemo se da elite, zastupnici i oligarsi koji podržavaju rat predsednika Putina budu lišeni pristupa luksuznoj robi i imovini, poručuju iz G7.

U zaključku zajedničkog saopštenja, lideri G7 nagalšavaju da ruski subjekti koji direktno ili indirektno podržavaju rat ne bi trebalo da imaju pristup novim dužničkim i vlasničkim ulaganjima i drugim oblicima međunarodnog kapitala uz poruku da će raditi zajedno na tome da se odatno ograničiti sposobnost Rusije da prikuplja novac na međunarodnom nivou. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike