Na agendi G7 raspodela 100 milijardi dolara za zemlje najviše pogođene krizom

11.06.2021

12:35

0

Ovaj paket bi omogućio zeleniji, snažniji ekonomski oporavak ranjivih zemalja i generisao ravnomerniji, održiviji i inkluzivniji globalni oporavak

Na agendi G7 raspodela 100 milijardi dolara za zemlje najviše pogođene krizom
Copyright Pixabay/pasja1000

Sjedinjene Države i partneri u Grupi sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) razmatraće mogućnost preraspodele 100 milijardi dolara iz rezervi Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se pomoglo zemljama koje su najviše pogođene krizom kovid-19, saopšteno je iz Bele kuće.

To pitanje naći će se na stolu kada lideri G7 na trodnevnom samitu u Kornvolu, na jugozapadu Engleske, koji počinje danas, budu razgovarali o tome kako da se podrži svetski oporavak od pandemije korona virusa, izveštava Rojters.

– Sjedinjene Države i naši partneri iz G7 aktivno razmatraju globalna nastojanja da se umnože efekti predložene alokacije specijalnih prava vučenja zemljama koje imaju najveće potrebe – saopštila je kancelarija američkog predsednika.

S potencijalno velikim obimom do 100 milijardi dolara, dodaje se, ovaj predlog bi dodatno podržao zdravstvene potrebe, uključujući vakcinaciju, i pomogao da se omogući zeleniji, snažniji ekonomski oporavak ranjivih zemalja i generiše ravnomerniji, održiviji i inkluzivniji globalni oporavak.

Pročitajte još

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u četvrtak druge zemlje G7 da dođu do sporazuma o preraspodeli 100 milijardi dolara SDR-a afričkim državama.

Svetski finansijski lideri dogovorili su se u aprilu da povećaju iznos SDR za 650 milijardi dolara i da produže moratorijum na otplatu dugova kako bi pomogli zemljama u razvoju da se izbore sa pandemijom, mada će Africi biti dodeljeno samo 34 milijarde dolara od ukupne sume, navodi Rojters.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike