Pomama za apartmanima na planinama: Kupuju pa izdaju, cena kvadrata na Zlatiboru kao u Beogradu!

01.03.2022

06:00

0

Sve više investitora gradi stanove na srpskim planinama i u banjama, a potražnja i cena samo rastu

Pomama za apartmanima na planinama: Kupuju pa izdaju, cena kvadrata na Zlatiboru kao u Beogradu!
apartmani profimedia-0555818322 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Potražnja za vikendicama i kvadratima van gradske vreve, koja je doživela ekspanziju 2020. godine usled pandemije i masovnog "zaključavanja“, ne jenjava. Tako su i brojni investitori, koji su mogli nešto da sagrade, počeli da podižu čitave zgrade po srpskim planinama i banjama, a takav trend nastavlja se i ove godine.

Prema rečima agenata za prodaju nekretnina, na pojedinim planinama, kao na primer na Zlatiboru, do 2019. i 2020. godine gradila su samo tri ili četiri investitora, dok ih danas ima čak 50. Potražnja za apartmanima na planinama ili u banjama, kako kažu, i dalje raste, a stanovi se kupuju najčešće da bi se izdavali. A sa tim rastu i cene koje su se izjednačile čak i sa cenama kvadrata u Beogradu.

Auto-put i korona pogurali gradnju

- Od kada je krenula pandemija korone i potražnja za apartmanima na planinama i u banjama, kao i cene, su skočili. Kvadrat na Zlatiboru je kao u Beogradu – kaže za 24sedam Kaća Lazarević, vlasnica istoimene agencije za promet nekretnina.

U prodaju, ali i samu izgradnju apartmana baš na Zlatiboru dobro je upućena i agencija "Zidart“ koja tamo ima i poslovnicu.

- Rast potražnje za apartmanima na Zlatiboru poklopio se na neki način sa koronom, odnosno tačnije već je bio u porastu godinu dana ranije, početkom 2019. godine, kada je otvoren auto-put "Miloš Veliki“. Potražnju najviše diktira upravo izgradnja ovog auto-puta – kaže za 24sedam Dušan Mirkulovski, vlasnik i direktor agencije za promet nekretnina "Zidart“.

Za garsonjeru 60.000 evra

Kako ističe, na Zlatiboru sada ne može da se nađe kvadrat koji košta manje od 1.300 evra, dok maksimum ide do 2.300 evra. To znači da je cena najjeftinijeg apartmana, odnosno studija, od 25 kvadrata, oko 32.500 evra i da ide i do čak 58.000 evra.

Tanjug/Rade Prelić
Nova gondola na Zlatiboru podiže interesovanje za ovu lokaciju

- Na ovoj planini ne može da se nađe ništa ispod 1.300 evra po kvadratu – navodi Mikulovski.

On naglašava da je Zlatibor bukvalno "eksplodirao“ 2019. i 2020. godine.

- Potražnja je porasla za 50 odsto od kada je spojen Ljig sa Preljinom, odnosno od izgradnje auto-puta. Počelo je mnogo više da se zida. Do tada je gradilo četvoto, petoro ljudi, a sada tamo ima 50 investitora – ističe Mikulovski.

Kako dodaje, građani masovno kupuju stanove mahom da bi ih izdavali.

- To je i bolje u ovom trenutku, posebno ako neko planira da boravi na planini nekoliko dana godišnje, a ostali period u toku godine izdaje. Ipak, i investitori rade to isto, ne prodaju, već zadržavaju i izdaju apartmane – navodi naš sagovornik.

Ulažu da bi zaradili

Na ovakav korak odlučila se i beogradska porodica Vukosavljević, doduše ne na Zlatiboru. Oni su još prošle zime kupili apartman u novopečenim zgradama na Kopaoniku u tzv. Vikend naselju koje je udaljeno pet kilometara od centra. Bračni par Vukosavljević svoju ušteđevinu uložio je u kupovinu garsonjere od 20 kvadrata koju se platili nešto više od 30.000 evra.

Profimedia
I na Kopaoniku se sve više gradi...

- Taj novac smo zaradili u inostranstvu jer smo oboje do pre šest godina radili u Britaniji. Kada smo se vratili u Srbiju razmišljali smo u šta ćemo da uložimo, ali su godine prolazile. Sve se promenilo sa koronom. Tada smo shvatili koliko su svi željni da pobegnu iz grada, pa i mi sami. Uzeli smo taj stan da i mi možemo da se sklonimo, ali i da ga iznajmljujemo i tako povratimo uloženo, a za koju godinu i zaradimo – pričaju Vukosavljevići za naš portal.

Sudeći prema oglasima za prodaju nekretnina tek su na Kopaoniku cene paprene. Tamo ni ne može da se nađe apartman jeftiniji od 1.500 evra po kvadratu, dok maksimalna cena ide i do vrtoglavih 3.700 evra za luksuzne stanove u centru.

Takođe, u jednoj od najpopularnijih banja, Vrnjačkoj banji, najpovoljnije se mogu naći apartmani za oko 800 evra po kvadratu, i to tek po neki oglas u kome je istaknuta ova cena. Najčešće, prosečno apartmani koštaju oko 1.300 evra po kvadratu, a idu i do 3.000 evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike