Misteriozni crni dijamant otišao za bitkoine: Prodat „kamen“ vredan 4,3 miliona dolara (VIDEO)

10.02.2022

11:13

0

Najveći brušeni dijamant na svetu prodat je za 4,3 miliona dolara a kupac ga je platio u kriptovaluti

Misteriozni crni dijamant otišao za bitkoine: Prodat „kamen“ vredan 4,3 miliona dolara (VIDEO)
profimedia-0653658202 - Copyright Profimedia

Crni dijamant star milijardu godina, za koji se veruje da je najveći brušeni dijamant na svetu, prodat je za 4,3 miliona dolara.

Aukcijska kuća „Sotbi“ je objavila da je kupac odlučio da koristi kriptovalutu za kupovinu dijamanta, prenosi BBC. U „Sotbiju“ su dijamant pod nazivom „Enigma“ je opisali kao „jedno od najređih, milijardu godina starih kosmičkih čuda poznatih čovečanstvu“.

Aukcijska kuća, međutim, nije identifikovala kupca, ali je nakon aukcije preduzetnik koji se bavi kriptovalutama, Ričard Hart, na društvenim mrežama izneo tvrdnju da je on kupac dijamanta.

On je napisao na Tviteru da će čim uplata prođe i preuzme ga dijamant biti preimenovan u „HEX.com dijamant“, kako se zove blokčejn platforma koju je on osnovao.

Očekivalo se da će dijamant od 555,55 karata, koji teži otprilike kao i banana, na onlajn akciji biti prodat za oko šest miliona dolara.

Svemirsko poreklo

BBC navodi da postoje oprečne teorije o poreklu ovog dragog kamena, među kojima je i teorija da ga jedan asteroid doneo na Zemlju. Pošto sadrže osbornit, mineral koji se nalazi samo u meteorima, veruje se da potiču iz svemira.

Crni dijamant ili karbonado je jedan od najtežih oblika prirodnog dijamanta. Takvi dijamanti su izuzetno retki i otkriveni su samo u Brazilu i Centralnoafričkoj Republici.

Crni dijamanti su obično stari između 2,6 i 3,2 milijarde godina, odnosno mogu da potiču iz vremena pre nego što su postojali dinosaurusi.

Sama Zemlja je stara oko 4,65 milijardi godina, tako da, kako tvrdi BBC, nije mnogo starija od crnih dijamanata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike