Misteriozni crni dijamant vanzemaljskog porekla ponuđen na prodaju (FOTO/VIDEO)

20.01.2022

09:30

0

Postoji nekoliko teorija o tome kako je ovo drago kamenje nastalo

Misteriozni crni dijamant vanzemaljskog porekla ponuđen na prodaju (FOTO/VIDEO)
"The Enigma" - Copyright Profimedia

Ekstremno redak crni dijamant od 555,55 karata, nazvan "Enigma“, ponuđen je na prodaju u aukcijskoj kući "Sotbi“ u Dubaiju. Postoji više teorija njegovog misterioznog nastanka, a veruje se da je vanzemaljskog porekla.

Crni dijamanti, poznati i kao karbonado dijamanti, izuzetno su retki i do sada su nađeni samo u Brazilu i Centralnoj Africi.

S obzirom na to da se izuzetno retko nalaze i da ih ima samo na malom geografskom prostranstvu, ali i zbog visokog nivoa vodonika i ugljenikovih izotopa postoji nekoliko teorija kako su nastali, prenosi Sputnik.

Među njima su i one da su nastali zbog udara meteorita ili asteroida koji nosi dijamante, pa čak i kao posledica eksplozije supernove u dalekoj prošlosti.

Teoriju o vanzemaljskom poreklu navode i iz aukcijske kuće "Sotbi“ u opisu ovog dijamanta. Crni dijamant "Enigma“ predstavljen je javnosti tek nedavno tokom turneje koja uključuje Dubaji i Los Anđeles, pre nego što bude prodat na aukciji u Londonu početkom februara.

Prema procenama koje navodi AP, očekuje se da cena dijamanta dostigne oko 6,8 miliona evra (pet miliona funti).

Sofi Stivens, juvelir "Sotbija“ u Dubaiju, navodi da je inače "Enigma“ u znaku broja pet, pošto ima 555,55 karata, kao i 55 stranica.

Profimedia
 

- Oblik dijamanta je zasnovan na bliskoistočnoj palmi, simbolu hamse, amajlije u obliku šake sa pet prstiju - rekla je ona.

Stivens takođe tvrdi da je dijamant vanzemaljskog porekla.

- Kada su u pitanju karbonado dijamanti, verujemo da su nastali tokom hemijskih procesa prilikom udara meteorita u Zemlju ili su ih meteoriti doneli već stvorene - kaže Stivens.

Iz "Sotbija“ navode da je moguće plaćanje i kriptovalutama, a to se već pokazalo kao uspešno, pošto je jedan dijamant prošle godine plaćen na taj način više od 12 miliona dolara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike