Bundesbanka traži veće kamate: Koštaće nas kašnjenje u vezi sa inflacijom

09.02.2022

12:17

0

Predsednik Bundesbanke, Joahim Nagel, smatra da Evropska centralna banka treba da poveća kamatne stope ove godine

Bundesbanka traži veće kamate: Koštaće nas kašnjenje u vezi sa inflacijom
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Visoka inflacija pokazala upornijom nego što se ranije mislilo i zbog toga bi Evropska centralna banka terbalo da brže i jače raguje, matraju u Bundesbanci.

- Ako slika (inflacije) ostane nepromenjena u martu, ja ću glasati za normalizaciju monetarne politike. Prvi korak je obustavljanje neto kupovina imovine tokom 2022, a zatim bi mogle da se podignu kamatne stope pre završetka ove godine - rekao je Nagel u intervjuu za nemački list „Cajt“.

Ostajući na tradicionalno konzervativnoj lliniji Bundesbanke, Nagel, koji je preuzeo dužnost guvernera nemačke centralne banke u januaru, dodao je da bi prekasno delovanje u pogledu normalizacije monetarne politike moglo skupo da košta, prenosi Rojters.

- Ekonomski troškovi će znatno porasti ako reagujemo prekasno, umesto da dejstvijemo pravovremeno. Ako reagujemo kasnije, morali bismo znatnije da povećamo kamatne stope i bržim tempom. Reakcija na finansijskim tržišta bi tada bila pojačana volatilnost - objasnio je on.

Nemci nisu sami

Nemački guverner se tako pridružio šefu holandske centralne banke Klasu Notu koji otvoreno zagovara podizanje kamatnih stopa ove godine, što bi bilo prvo povećanje troškova zaduživanja ECB-a od 2011. godine.

Nagel je takođe rekao da će inflacija u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji evrozone, ove godine verovatno "značajno" premašiti četiri odsto, što je više nego dvostruko iznad cilja ECB-a od dva procenta i takođe znatno iznad vlastite projekcije Bundesbanke od 3,6 posto.

- Postoje znaci da bi rast cena energenata mogao da potraje, što utiče na cene druge robe i usluga, pri čemu iza poskupljenja stoji i sve veća tražnja potrošača - naveo je Nagel.
ECB je prošle nedelje upozorila da su se negativni inflatorni rizici povećali, ocenjujući da bi rast potrošačkih cena mogao da se zadrži iznad cilja čak i 2023. godine, što bi bila treća godina zaredom.

Međutim, predsednica ECB Kristin Lagard je u ponedeljak rekla da nema potrebe za većim pooštravanjem monetarne politike, nastojeći da ublaži rastuća očekivanja da će preduzeti agresivnije mere nakon što je prošle nedelje prvi put signalizirala moguće podizanje kamate u ovoj godini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike