Krediti u evrima neće još poskupeti, kažu iz NBS

28.12.2021

10:08

0

Za sada nema povećanja kamatnih stopa u 2022. godini, pratimo poteze ECB kažu iz srpske centralne banke

Krediti u evrima neće još poskupeti, kažu iz NBS
Copyright Pixabay

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da u Srbiji neće doći do povećavanja kamatnih stopa na evro indeksirane kredite jer, kako kaže, iz Evropske centralne banke (ECB), čije odluke utiču i na naše tržište, govore da neće podizati kamatne stope.

Tabaković je navela da je Banka Engleske podigla kamatne stope, ali da američke Federalne rezerve (FED) i Evropska centralna banka (ECB) to još ne nameravaju.

- ECB svoje programe kupovine aktive smanjuju i za sada ono što komuniciraju javno, kažu da neće biti povećanja kamatne stope, jer i oni, kao i mi, vode računa o tome da mi moramo zadržavanjem kamatnih stopa da podstičemo rast i potrošnju građana - rekla je Tabaković za TV Prva.

Da li će i kako, navodi, okolnosti dovesti do promene u odlukama ECB-a ostaje da se vidi.

- Za sada ne postoji realan strah da će u 2022. godini da se povećavaju kamatne stope na evro indeksirane kredite, jer veliki broj banaka koje su ovde kod nas pozajmljuju novac iz matica iz inostranstva, pa u toj meri mi zavisimo od tih odluka ECB - istakla je Tabaković.

Guvernerka je naglasila da je i ovoj situaciji važan kreditni rejting zemlje i da je od velikog značaja kada nam kreditne rejting agencije kažu da je Srbija zadržala kreditni rejting i poboljšala izglede za dobijanje investicionog ranga.

- To za građane znači da imaju sigurnost da Srbija ide dobrim putem i to znači da će zadržavanje kamatnih stopa za godinu dana ostati ili porasti gotovo beznačajno - rekla je Tabaković.

Strane direktne investicije 3,6 milijardi evra

Srbija će ove godine imati 3,6 milijardi evra stranih direktnih investicija, izjavila je guvernerka. Istakla je da je to veliki uspeh, s obzirom da je i 2021.godina pandemije, u kojoj se mnoge zemlje tek oporavljaju.

- U takvoj godini, Srbija je dostigla nivo stranih direktnih investicija gotovo kao u rekordnoj 2019. godini, kada su bruto strane direktne investicije iznosile 3,9 milijardi evra - rekla je Tabaković.

Ukazala je da je u vreme neizvesnosti i nesigurnosti to veliki uspeh za Srbiju i istakla da se strani investitori odlučuju da ulažu i otvaraju fabrike u našoj zemlji, što utiče na rast naše privrede, plata, većih prihoda od poreza u budžet.

Na konstataciju novinara da će pojedini reći da strani investitori dolaze zbog velikih subvencija koje država daje, Tabaković odgovara da je Srbija otvorena ekonomija i da je davanje subvencija praksa u svetu.

Istakla je i da je to nasleđena odluka koja je modifikovana i prilagođena današnjim uslovima, i koja se, dodaje, pokazala kao dobra, zbog rasta privrede, otvaranja novih radnih mesta, povećanja plata...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike