Da nam ne duva kroz prozore: Državni fond od 15 miliona evra

10.03.2021

14:15 >> 09:58

0

Uprava za energetsku efikasnost biće formirana najkasnije do juna i imaće ove godine na raspolaganju fond od oko 15 miliona evra za subvencije građanima

Da nam ne duva kroz prozore: Državni fond od 15 miliona evra
Copyright Foto:Pixabay

Pare iz fonda za energetsku efikasnost biće namenjene za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Želja ministarstva je da budući Zakon o obnovljivim izvorima energije i izmenjeni Zakon o energetskoj efikasnosti budu spušteni na nivo građana i domaćinstava.

– Industrija i privreda nisu sporni, oni će se i te kako baviti energetskom efikasnošću i obnovljivim izvorima, ali domaćinstva s jedne strane nisu obučena, a s druge nisu imala alate i uslove da mogu da se time bave – istakla je ministarka u izjavi za Tanjug.

Mihajlović je najavila tokom ove godine promene koje će to omogućiti.

– Uprava za energetsku efikasnost će biti formirana najkasnije do juna ove godine. Mi već imamo Fond energetske efikasnosti unutar ministarstva. Sav taj novac odlazi u Upravu. Ne samo novac iz budžeta, nego od raznih međunarodnih organizacija, naših partnera .- najavila je ministarka Mihajlović.

Naglasila je da će novca biti dovoljno i da se već prave modeli kako da se on koristi.

Pročitajte još:

– Ako neko hoće da promeni svoju stolariju na prosečnom stanu od 60 kvadrata, za šta je potebno oko 1.500 evra, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata od samog domaćinstva  – precizirala je ministarka energetike.

Ona je rekla da će država napraviti posebne programe za socijalno ugroženo stanovništvo kako bi i ono moglo da zameni stolariju.

– Zato što mi danas trošimo četiri puta više toplotne ili električne energije po stanu u odnosu na zamlje EU. Znači, zaista bacamo proizvodnju jedne elektrane godišnje, zato što nemamo dobro izolovane prozore ili imamo loša vrata, ili nam cela zgrada nije dobro izolovana – naglasila je ministarka Mihajlović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike