EBRD investirala pola milijarde evra u Srbiji 2021.

27.01.2022

11:59

0

Autor: 24sedam

Evropska banka je na ovaj način pružila snažnu podršku Srbiji u tranziciju ka zelenoj ekonomiji

EBRD investirala pola milijarde evra u Srbiji 2021.
Copyright Pixabay

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pružila je snažnu podršku Srbiji tokom 2021. godine investirajući ukupno pola milijarde evra. Oko 40 odsto investicija bilo je u projekte u oblasti ekološke infrastrukture, prelazak na čistije izvore energije, cirkularnu ekonomiju i energetsku efikasnost.

Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD-a za zapadni Balkan, direktor kancelarije u Srbiji, rekao je da prošlogodišnji rezultati dokazuju posvećenost EBRD da pomogne Srbiji u tranziciji ka zelenoj ekonomiji.

- Nastavljamo da radimo sa partnerima iz javnog i privatnog sektora na investicijama u održivu infrastrukturu i jačanje konkurentnosti zemlje - istakao je on.

Kako su naveli, prošlu godinu su obeležili brojni značajni projekti.

- U sektoru infrastrukture, banka je podržala veliki regionalni program upravljanja otpadom, koji ima za cilj izgradnju sanitarnih deponija i povećanje stope reciklaže u zemlji. Investirala je i u infrastrukturu za širokopojasni internet u ruralnim područjima i unapređenje sistema za navodnjavanje u Vojvodini. Na opštinskom nivou, EBRD je finansirala poboljšanje energetske efikasnosti javnih zgrada u Beogradu, kupovinu električnih autobusa u Novom Sadu i dekarbonizaciju daljinskog grejanja u Kragujevcu kroz ugradnju novih kotlova - naglasili su u EBRD.

Većina finansiranja EBRD-a u Srbiji je bila namenjena privatnom sektoru i prvenstveno plasirana preko lokalnih banaka, uključujući finasiranje investicija malih i srednjih preduzeća u trgovanje i zelene tehnologije, kreditne linije za unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i namenske kreditne linije za žene preduzetnice.

Ukupne investicije EBRD-a u Srbiji su do sada dostigle 7,1 milijardu evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike