Zeleni kontraudar: Svetska banka, EBRD i Energetska zajednica brane Zakon o OIE

20.01.2022

14:33

0

Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Energetska zajednica pozvale su Srbiju da ne odlaže primenu i da ne menja Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije

Zeleni kontraudar: Svetska banka, EBRD i Energetska zajednica brane Zakon o OIE
Copyright Tanjug/Federico Gambarini/dpa via AP

Iz međunarodnih finansijskih institucija koje finansiraju mnoge projekte u Srbiji, kao i Energetske zajednice čiji je Srbija član, ističu važnost zelene tranzicije energetskog sektora u zemlji.

Posle saznanja da su „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) i „Elektromreža Srbije“ (EMS), uz podršku Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), poslale dopis Ministarstvu rudarstva i energetike u kojem traže izmene više članova Zakona i odlaganje njegove primene, tri međunarodne organizacije su poslale pismo premijerki Ani Brnabić i resornoj ministarki Zorani Mahajlović.

- Bojimo se da bi se prihvatanje zahteva za odlaganje primene ili izmene Zakona, pažljivo izrađenog i dobro izbalansiranog zakona, moglo shvatiti kao odbacivanje ostvarenih dostignuća i izazvati pad poverenja investitora u srpski sektor obnovljive energije - navodi se u pismu u koje je Euraktiv imao uvid.

EPS i EMS su u dopisu prošlog decembra ukazali na probleme koje bi prenosnom sistemu izazvalo priključenje velikog broja solarnih elektrana i vetroparkova, tvrdeći da će to ugroziti stabilnost elektroenergetskog sistema i dovesti do velikih troškova koje će platiti dve kompanije, ali i građani i firme kroz poskupljenje električne energije.

Zakon važan i za pregovore o EU

Zakon o OIE je bio važan za otvaranje klastera 4 (Zelena agenda i održiva povezanost) pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji, a ministarka je izjavila da stopiranje tog zakona znači i zaustavljanje investicija i da su promene u energetskom sistemu neizbežne, uprkos otporu i opstrukcijama.

EMS je takve tvrdnje odbacio kao netačne, insistirajući na izmenama zakona u cilju pažljivog i kontrolisanog uvođenja obnovljivih izvora energije u proizvodni miks Srbije.

Napominjući da Srbija nije jedina zemlja u kojoj postoji zabrinutost za stabilnost sistema, rezerve i raspoređivanje balansne odgovornosti, međunarodne organizacije su izrazile spremnost da pruže tehničku podršku kako bi se nastavilo sa sprovođenjem zakona.

- Mada povećanje obnovljivih izvora energije predstavlja izazov za njihovu uspešnu integraciju, oni mogu biti rešeni merama koje su uspešno primenjene u drugim zemljama - navodi se u pismu i dodaje da se troškovi balansiranja mogu smanjiti boljim predviđanjem i regionalnom saradnjom.

Svetska banka, EBRD i Energetska zajednica navele su u pismu da se novim pravnim okvirom za obnovljive izvore energije dugoročne administrativno određivane fid-in tarife zamenjuju fleksibilnin režimom zasnovanim na tržištu. Time se, dodaje se, obezbeđuje osnova za povećanje udela obnovljive energije po nižim, konkurentnim cenama.

- Blisko smo sarađivali sa vašom Vladom u izradi Zakona u procesu u kojem su učestvovale sve zainteresovane strane, uključujući EMS i EPS. Ono što je parlament usvojio prati preporučene evropske i svetske standarde - navodi se u pismu.

Povećanje udela obnovljive energije proizvedene u zemlji, dodaje se u pismu, učiniće elektroenergetski sistem održivijim, smanjiti zagađenje i pomoći u borbi protiv klimatskih promena.

- Zakon o OIE postavlja zakonodavnu osnovu za povećanje obnovljive energije u Srbiji i stoga je ključan za postizanje zelene tranzicije energetskog sektora u zemlji -  navodi se u pismu i dodaje da je prirodno da u procesu izrade podzakonskih akata potrebnih za primenu novog zakona različite strane imaju različite interese koje treba pomiriti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euraktiv

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike