Počela prijava za 100 evra od države: Svi na sajt, a evo detaljnog uputstva kako

15.01.2022

19:20 >> 05:59

0

Autor: 24sedam

Mladi od 16 do 29 godina starosti dobiće novac već u prvim danima februara

Počela prijava za 100 evra od države: Svi na sajt, a evo detaljnog uputstva kako
mladi 100 evra - Copyright Profimedia/Pixabay

Građani Srbije koji imaju najmanje 16, a najviše 29 godina od noćas mogu da se prijave za novčanu pomoć države. Njima sleduje po 100 evra, odnosno 11.760 dinara koji će im biti uplaćeni 1, 2. i 3. februara.

Pravo na ovu novčanu pomoć, zbog ublažavanja posledica pandemije bolesti kovid 19, imaju građani koji su državljani Republike Srbije i imaju od 16 godina (koliko su napunili najkasnije 13. januara) do 29 godina (odnosno da nisu napunili 30 godina do 14. januara). Takođe, potrebno je i da imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu.

Potrebna dokumenta

Prijava za novčanu pomoć isključivo se vrši elektronskim putem na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs, i počinje 15. januara (noćas u ponoć), a trajaće do 30. januara.

Za prijavu je potrebna važeća lična karta, a sam proces je vrlo jednostavan. Naime, klikom na sajt Uprave za trezor automatski se otvara stranica za prijavu.

U prvom polju, gde piše „podnošenje prijave“, neophodno je ukucati jedinstveni matični broj i broj lične karte, a zatim izabrati banku preko koje želite da se uplati novac. U slučaju da neko od građana nema račun u banci, samo je potrebno izabrati željenu banku i u njoj će biti otvoren namenski račun na koji će država uplatiti 100 evra. Otvaranje tog računa je besplatno i on je jednokratan, služiće samo za ove svrhe i posle će biti ugašen.

Printscreen/Uprava za trezor
 

Takođe, na istom sajtu je u svakom trenutku moguće proveriti status prijave, takođe uz ostavljanje JMBG i broja lične karte, a slično je i za prijavu bilo kakvih problema u vezi sa dobijanjem ove novčane pomoći.

- Očekujem da ćemo 1, 2. i 3. februara isplatiti sve koji se budu prijavili za 100 evra, a prema podacima, reč je o milion naših sugrađana, koje pozivam da se prijave i da iskoriste ovu mogućnost koju im država pruža - istakao je danas ministar finansija Siniša Mali.

Pixabay
 

On je podsetio na program „Srbija 2025“, u okviru kojeg je planirano ulaganje od 500 miliona evra u mlade, kao i dodatnih 200 miliona evra za pronatalnu politiku.

Nove mere za mlade

- Program je predstavljen još 2019. godine i tada smo naglasili da ćemo uložiti u mlade. Milion puta smo ponovili da ne vredi da gradimo auto-puteve ako njima neće imati ko da se vozi. I tada smo rekli da su mladi prioritet. U ovom slučaju, želimo da osete optimizam, da vide da naša ekonomija ide napred - rekao je on.

Mali je naglasio da je Srbija 2021. godine imala rekordnu stopu rasta od 7,5 odsto BDP-a.

Foto:Pixabay/whirligigtop
Posao za mlade - šansa da ostanu u zemlji

- Otvaraju se fabrike i nova radna mesta, a za mlade je najvažnije da vide mogućnost da se zaposle, da ovde zasnuju porodicu, da ostanu u svojoj zemlji i ovde ostvaruju snove. Zato smo definisali nove mere pronatalne politike, pa država od 1. januara isplaćuje pomoć za prvorođeno dete od 300.000 dinara, a za drugo i treće 100.000 dinara uz postojeću pomoć koja se već isplaćuje. Rekli smo i da će država da pomogne u kupovini prvog stana, a obezbedili smo i poreske olakšice za prvi posao - naveo je ministar.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike