Sada i zvanično! Skupština izglasala: Usvojen zakon o 100 evra pomoći za mlade

11.01.2022

15:53

0

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas poslanicima u Skupštini Srbije da prijava počinje u subotu, 15. januara, a završava se 30. januara

Sada i zvanično! Skupština izglasala: Usvojen zakon o 100 evra pomoći za mlade
Tan2022-1-11_111938751_0 - Copyright Foto: Tanjug/Strahinja Acimovic

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas zakon kojim će biti omogućena isplata novčane podrške mladim ljudima, državljanima Srbije, u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.Reč je o Predlogu zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas poslanicima u Skupštini Srbije da prijava počinje u subotu, 15. januara, a završava se 30. januara.

"Mi ćemo već od 1. februara krenuti sa isplatom svima koji su se za ovu pomoć prijavili. Prijavljuju se mladi sa navršenih 16 i do navršenih 29 godina i to na dan stupanja na snagu ovog zakona", rekao je Mali.

On je objasnio da je proces prijave veoma jednostavan i lak i biće potrebno da se na portalu Uprave za trezor na mestu predvidjenom za to unese broj lične karte, JMBG i izabere banka gde ima otvoren račun.

U slučaju da mlada osoba nema račun u banci, biće joj otvoren namenski račun u banci koju odabere prilikom prijave.

U raspravi o zakonu narodni poslanici pohvalili ekonomsku politiku vlade, kritikovali predstavnike opozicije, ali i više puta pozvali gradjane da u nedelju 16. januara izađu na referendum. Poslanici su poručili gradjanima da na referendumu zaokruže "da" i tako podrže politiku evropskih integracija i Aleksandra Vučića.

Mali predstavio zakon o podršci mladima u Skupštini Srbije

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas poslanicima u Skupštini Srbije predlog zakona čijim će usvajanjem biti omogućena isplata novčane podrške mladim ljudima, državljanima Srbije, u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.Reč je o Predlogu zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Foto Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Ono što je posebno važno, u ovom zakonu definišu se i kriterijumi i rokovi za isplatu ove pomoći. Prijava počinje u subotu, 15. januara ;a završava se ;30. januara. Mi ćemo već od ;1. februara krenuti sa isplatom svima koji su se za ovu pomoć prijavili. Prijavljuju se mladi sa navršenih 16 i do navršenih 29 godina i to ;na dan stupanja na snagu ovog zakona - rekao je Mali.

On je objasnio da je proces prijave veoma jednostavan i lak. Кako je precizirao, biće potrebno da se na portalu Uprave za trezor na mestu predvidjenom za to unese broj lične karte, JMBG i da se izabere banka gde ima otvoren račun. U slučaju da mlada osoba nema račun u banci, biće joj otvoren namenski račun u banci koju odabere prilikom prijave.

Glasanje u 16 časova

Poslanici Skupštine Srbije najavili su da će oko 16.00 časova glasati o predlogu da se mladima od 16 do 29 godina isplati pomoć države od po 100 evra. Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević pohvalio je predlog da se i mladima isplati pomoć zbog kovida.

Osvrnuo se na ekonomsku krizu u celom svetu zbog virusa i pohvalio rad vlade Srbije, način na koji je isplaniran budžet za 2022. godinu i nivo stranih investicija. Muamer Bačevac iz Socijaldemokratske partije Srbije takodje je pohvalio ekonomsku politiku vlade, a naročito zbog pažnje koju poklanja mladim ljudima. "Možda putovanje, možda neka knjiga i ulaganje u svoje znanje", pretpostavio je poslanik kako će mladi potrošiti po sto evra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike