Vrede više od tri biliona dolara: Prva kompanija iza magične granice je „Epl“

04.01.2022

09:09

0

Američki proizvođač telefona, računara, tableta i muzičkih uređaja prva je kompanija u svetu koja vredi više od 3.000 milijardi dolara

Vrede više od tri biliona dolara: Prva kompanija iza magične granice je „Epl“
Profimedia

Proizvođač „ajfona“ je u ponedeljak dostigao ovu magičnu granicu, kada su njegove akcije nakratko porasle za oko tri procenta na novi rekord svih vremena od 182,88 dolara po kaciji, premašivši nivo koji je bio potreban da dostigne kapitalizaciju od 3.000 milijardi dolara.

Akcije „Epla“ su se kasnije povukle sa tog nivoa. Tržišna vrednost kompanije je prvi put prešla prag od 1.000 milijardi dolara u avgustu 2018, da bi u avgustu 2020. prekoračila dva biliona dolara.

Akcije „Epla“ su prošle godine porasle za skoro 35 procenata. Kompanija je zabeležila lani rast potražnje za novim modelom „ajfon 13“ i drugim starijim modelima, kao i uslugama pretplate na „Epl mjuzik“, „Epl TV+“, popularni „ep store“, itd.

Prodaja je porasla za skoro 30 posto na više od 83 milijarde dolara tokom „Eplovog“ jesenjeg kvartala, koji je završen u septembru. Kompanija takođe raspolaže ogromnim gotovinskim sredstvima u iznosu od 191 milijardu dolara.

BONUS VIDEO

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug