Veće cene, ali i pomoć u 2022: Poskupele banke i taksi, a evo kome stižu veće pare!

05.01.2022

06:35

0

Strah da se poskupljenja neće okončati sa završetkom 2021. pokazao se kao osnovan i sada sa strepnjom čekamo "šta je sledeće“, mada se novcu mogu nadati i pojedine ne tako malobrojne kategorije društva

Veće cene, ali i pomoć u 2022: Poskupele banke i taksi, a evo kome stižu veće pare!
taksi cigarete - Copyright Pixabay Profimedia

Poskupljenja se, očekivano, nastavljaju kao što je i najavljivano i samo je pitanje šta će sledeće i u kojoj meri poskupeti. To su sa prvim danima januara osetili i Užičani, kojima je poskupeo taksi, ali i oni građani koje su banke obradovale "novom uslugom".

Gradsko veće Užica prihvatilo je poslednjih dana prošle godine zahtev taksista da nova cena starta i prvog kilometra bude 167 dinara, a svaki naredni kilometar 57 dinara. Srećom pa taksi prevoz u Užicu, za razliku recimo od Beograda, nema posebnu (znatno višu) tarifu za noćnu vožnju, vožnju vikendom ili na praznik.

Užički taksisti poslednji put su podigli cene pre manje od godinu dana, kada je start poskupeo sa 139 na 149 dinara, ali je cena svakog narednog kilometra ostala 52 dinara.

Sledeći udar cena mogli bi osetiti "svi“, ili barem dobar deo populacije, jer bi u januaru trebalo da se uskladi i akciza na duvanske proizvode po kalendaru koji je dogovoren sa EU. To znači da bi cigarete ovih dana trebalo da poskupe oko 10 dinara po paklici.

Još jedno "poskupljenje“ koje pogađa većinu donose banke. Sve one banke koje dosad nisu uvele kao posebnu uslugu "održavanje deviznog računa“, to će uraditi sada. A sa "novom uslugom“, naravno, ide i nova naknada, odnosno redovno plaćanje klijenata.

Uz to, ovo bi moglo da bude samo jedno od iznenađenja koje spremaju banke, jer spekuliše se da će poskupeti još neke postojeće usluge, ili da će biti uvedene nove.

Veće penzije i plate, a biće novca i za mlade

Nova godina, međutim, ne donosi samo povećanje cena već i prihoda za pozamašan deo građana Srbije. Prvi će "trljati ruke“ penzioneri, kojima sa isplatom januarske penzije stiže povećanje. Primenom "švajcarske formule“, odnosno usklađivanjem sa rastom BDP-a i inflacijom, najstariji građani će dobiti za 5,5 odsto veće penzije.

Koliko su veće plate i penzije

Prema najavljenim povećanjima zarada u javnom sektoru, portal 24sedam je napravio tačnu računicu novih plata za pojedina zanimanja od januara 2022. godine. Učitelji i nastavnici sa višegodišnjim iskustvom, koji sada u proseku zarađuju oko 66.000 dinara mesečno, sa povećanjem će sledeće godine dobijati 70.620 dinara. Državni službenici, čija je prosečna plata oko 45.000 dinara, imaće sada 48.150 dinara. U zdravstvu, medicinske sestre i tehničari će umesto 43.000 dinara mesečno, dobijati 46.440 dinara, a lekari 86.400 dinara umesto 80.000. U Vojsci Srbije onaj ko je zarađivao prosečnih 55.000 dinara, sada će kući donositi 59.400 dinara mesečno. Kada su u pitanju penzioneri, oni sa 60.000 dinara penzije dobijaće 63.300 dinara a oni sa 30.000 dinara - 31.650 dinara.

Uz to, penzioneri će u februaru dobiti i jednokratnu pomoć države od 20.000 dinara, koji će donekle pokriti „minus“ koji im je u kućnim budžetima napravila inflacija (7,5 odsto na godišnjem nivou).

U februaru će biti deblji novčanici, odnosno bankovni računi, i najmlađima u zemlji. Za sve građane stare između 16 i 29 godina spremljen je novi vid državne pomoći u vrednosti od 100 evra. Prijava za ovu vrstu pomoći trajaće od 15. do 30. januara, uz ličnu kartu i otvoren račun, a isplata je planirana za 1. februar.

Većim prihodom moći će da se pohvale i zaposleni u državnom sektoru, ali tamo povećanje od 1. januara ne ide linearno, tj. svima jednako.

Nešto veći skok plata imaće zaposleni u Vojsci Srbije, u državnom zdravstvu i socijalnim službama, gde će rast zarada iznositi osam odsto, dok će prosek iznositi oko sedam odsto.

Veći rast plata od ovoga, u procentima, biće i u delu privatnog sektora, i to ne malom. Tamo, doduše, neće rasti plata svima već samo onima koji primaju minimalac. Ali, to da će primati 35.000 dinara neto, umesto 32.000, svakako je dobra vest za 350.000 zaposlenih, od 1,6 miliona onih koji rade u privatnom sektoru.

Šta će sigurno poskupeti, a šta još neće

U Srbiji će se inflacija, prema procenama Narodne banke, vratiti u okvire planiranih 1,5 do 4,5 odsto tek u drugoj polovini godine. Dotad se mogu očekivati i nova poskupljenja, i to goriva i pojedinih vrsta hrane i onoga što kupujemo u prodavnicama i na pijacama.

Pomenuli smo cigarete. Prema akciznom kalendaru, koji je dogovoren sa EU, kao deo paketa prilagođavanja tržišta, na svakih šest meseci povećava se specifični deo akcize na cigarete za 1,5 dinara po paklici (od 1. januara do 30. juna 2022. godine biće 79,75 dinara po paklici).

Ženama dodatni meseci za penziju

Veća penzija svakako je optimistična vest za one koji tek treba da završe svoj radni vek, ali i tu ima noviteta od januara 2022. godine. Žene koje nisu imale sreću da navrše potrebnih 63 godine i dva meseca i odu u starosnu penziju pre Nove godine, od januara 2022. moraće da rade dva meseca duže. One će u penziju ići sa 63 godine i četiri meseca života, a potreban minimalan broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina. Menja se i situacija za muškarce, ali u delu za prevremenu penziju, što se odnosi i na žene. U nju se može "šest meseci kasnije“, odnosno muškarci sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života, a žene sa 39 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

S tim povećanjem raste i iznos proporcionalne akcize, koja je 33 odsto cene cigareta, a na to se dodaje PDV od 20 odsto i dobija krajnja cena na kiosku ili kasi prodavnice. To obično u praksi znači 10 dinara skuplja paklica omiljenih cigareta.

Za one koji kao osnovnu životnu namirnicu u Srbiji, hleb, koriste onaj pod nazivom "sava“, nema brige jer njegovu cenu je na maksimalnih 49 dinara fiksirala Vlada, ali sve ostalo u pekarama moglo bi da se "niveliše“ prema poraslim troškovima.

Nove cene hleba, bureka i peciva veće za osam odsto, prema najavama, trebalo bi da se ovih dana pojave u pekarama u Nišu. U praksi to znači veću cenu za "četvrtinu“ od desetak dinara.

Drugde su cene povećane prošle godine, pa se ne očekuju, bar ne u prvim mesecima ove godine.

I cena hrane ide naviše

Agroekonomski stručnjaci su za 24sedam prognozirali da će cene hrane ove godine ostati visoke, ali da se veliki skokovi iz 2021. ne očekuju. Čak bi neke vrste hrane mogle da pojeftine.

Ono što se neće menjati je cena šećera (u kristalu), brašna tip T-400, jestivog suncokretovog ulja, svinjskog buta i dugotrajnog mleka sa 2,8 procenata mlečne masti, jer su one ograničene odlukom Vlade krajem novembra.

Upravo će visoke cene hrane "održavati“ inflaciju, uz drugi "motor“ – cene energenata. Cena gasa je znatno pala na spot tržištu, s početkom januara na oko 73 evra po MWh, a krajem decembra je bila na 223 evra. Za razliku od gasa, cena nafte raste, pa je od 20. decembra i 71,6 dolara za barel porasla na 79,5 dolara, odnosno 11 odsto. Veće cene nafte na berzi danas znače i veće cene goriva na našim pumpama za mesec ili dva.

Međutim, za razliku od gotovo cele Evrope, građani a donekle i privrede, ne treba da previše strahuju od visokih cena struje. Barem neko vreme.

Bez brige za struju...

Cena struje za stanovništvo je pod stalnom kontrolom i nema najava poskupljenja, dok je za privredu u decembru stavljena pod režim privremenog ograničenja.

Nakon što su preduzeća, pogotovo ona proizvodna, doživela udar poskupljenja od 50 do 150 odsto po novim ugovorima od avgusta do novembra, Vlada je za decembar uvela moratorijum na povećanje cene, a zatim je novom odlukom, odnosno "preporukom“ EPS-u, uvedena privremena univerzalna cena za privredu do kraja juna ove godine.

Za one koji su imali ugovor sa EPS-om cena će od 1. januara do 30. juna biti 75 evra po MWh (bez PDV-a), a za one koji nisu, pa su u režimu rezervnog snabdevanja, cena je 97,5 evra.

Pored cene struje i hrane, "pod kontrolom“ je još jedna "cena“ – porez. Naime, odlukama lokalnih samouprava iz decembra, građani i privreda neće plaćati veći porez na imovinu u 2022. godini. Tačnije, poreska stopa ostaje ista ali neće doći do usklađivanja cena po kojima se računa porez sa tržišnim cenama, koje su narasle tokom prošle godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike