Cene skaču iz dana u dan: Šta je sve poskupelo

15.07.2021

07:30 >> 10:18

0

Poskupljenje svinjskog mesa i cigareta, kao i tehničkih pregleda za automobile, poslednje je u nizu udara na novčanik prosečnog srpskog potrošača

Cene skaču iz dana u dan: Šta je sve poskupelo
24sedam/Profimedia

Dok prema računici zvanične statistike nema razloga za brigu jer su cene pod kontrolom i inflacija je “samo” 3,3 odsto, već odlazak u prvu prodavnicu obara ovakvu tezu zvaničnika. Samo u julu imamo poskupljenje mesa, cigareta, alkoholnih pića, ali i raznih taksi i naknada, struje i gotovo svih komunalija.

Takođe, odnedavno je veći i porez na nekretnine, a svaka gradnja sada je i tridesetak odsto skuplja nego 2020. godine. S druge strane, nadležni, pre svega u centralnoj banci, ističu da je inflacija merena rastom potrošačkih cena mala i “u granici cilja“, kao i da je njen rast “trenutan” i da će se smiriti do kraja godine.

Pročitajte još

Od početka godine poskupljenja se nižu, što zbog većih cena robe i usluga, što zbog viših akciza i taksi. Iako su prosečne plate porasle za oko 10 odsto, i to zahvaljujući državnom sektoru, suma potrebna za prosečnu potrošačku korpu (75.825 dinara) i dalje deluje nedostižno, jer za nju fali oko 11.000 dinara.

Kako vara statistika

Kako prosek rasta cena, odnosno inflacija, deluje na novčanik “običnog“ građanina, gotovo je nemoguće reći. Ako neko ko ima prosečnu platu uspeva da redovno posećuje restorane i ugostiteljske objekte, možda se i “složi“ sa brojkama iz statistike. Jer te cene su, prema poslednjim podacima za jun Republičkog zavoda za statistiku, porasle i ispod proseka. Recimo, hrana je u restoranima poskupela “samo” 1,2 odsto, alkoholna pića 2,5 odsto, a prenoćišta u hotelima su izgleda i pojeftinila – na primer 0,3 odsto u Vojvodini.

Ali odlazak u restoran je misaona imenica za veliku većinu onih kojima u novčanik stiže “samo“ prosečni lični dohodak (u aprilu 65.000 dinara), ili za građane koji, na primer, rade po trafikama ili samouslugama za platu od 42.000 dinara.

Zašto su cene i potrošačka korpa u raskoraku

Zanimljivo je da se potrošačka korpa i inflacija, dva pojma koja obični građani doživljavaju kao sinonime, kreću različitim stopama. Potrošačka korpa, odnosno zvanično “nova prosečna potrošačka korpa“, pritom raste brže od inflacije. Za april je prosečna potrošačka korpa bila četiri odsto, a inflacija samo 2,8 odsto više nego godinu ranije. Radnicima je ovo možda svejedno, jer “prosečna plata“ ionako ne dobacuje do “prosečna korpe“, ali penzionerima možda i nije. Njima se, po “švajcarskoj formuli“, penzija povećava sa rastom inflacije (i zarada), a ne prema rastu potrošačke korpe.

Zbog toga te “obične“ građane više od restoranskih menija pogađaju promene iz kategorije “potrošačke cene“. A tamo, na rafovima, beleži statistika, mleko je u aprilu bilo skuplje 1,4 odsto, meso 1,7 odsto, povrće 2,6 odsto, a jestivo ulje gotovo 18 odsto.

Julski udar tek stiže…

Međutim, od tada je samo cena svinjetine skočila za 20 odsto, pa danas u trgovinama tako za kilogram buta i plećke treba izdvojiti gotovo 600 dinara, a za file i 750 dinara, dok kilogram mesa niže kategorije košta 420 dinara.

Doduše, ako je verovati statistici ima i pojeftinjenja, pa su tako nekome njegova omiljena kafa, čaj ili kakao od aprila pojeftinili toliko da su u proseku za ovu kategoriju cene niže za 2,3 odsto.

Poskupljenje nije zaobišlo ni ljubitelje “poroka“, pa su cene alkohola i duvana veće za 5,7 odsto. U ovoj kategoriji nešto bolje od proseka prošli su ljubitelji rakije i vinjaka, jer su žestoka alkoholna pića skuplja za 4,9 odsto, nego oni naklonjeni vinima, za koja treba izdvojiti 6,6 odsto više novca.

Foto: 24sedam /Katarina Mihajlović

Takođe, i cigarete su skuplje za 6,8 odsto. I to pre povećanja akcize i poskupljenja u julu, od kada najjeftinija paklica košta čak 280 dinara.

I vozače sve više boli glava

Od skupoće građani nisu mirni ni u sopstvenim domovima, ako ih imaju. Ukoliko moraju da ih rentiraju, sada im je cena veća 2,7 odsto nego prošlog aprila, ali to im je manji problem. Veći je kada se akumulira trošak skuplje vode (7,6 odsto), struje (8,3), kanalizacije (9,3)…, pa sve do drastično skupljeg odnošenja smeća (12,3 odsto).

Pročitajte još:

A čim se mrdneš iz kuće, sačeka te novi udar po džepu, jer je prevoz danas skuplji 15,3 odsto, a gorivo čak 22 odsto, s tendencijom daljeg rasta do kraja godine. Poskupeo je ovih dana i tehnički pregled automobila, za 15 odsto, a i administrativne takse su “usklađene” od 1. jula, pa su sada više za nekoliko procenata.

A kada ovoj godini “oporavka“ od korone dočekamo kraj, može nam se, kako je krenulo, desiti da i na ovaj period aprilskog “preseka“ cena gledamo kao na vreme malih poskupljenja…

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti