Produžen „moratorijum“: Bez poskupljenja struje privredi do jula

30.12.2021

08:46

0

Autor: 24sedam

Vlada Srbije donela je odluku na današnjoj sednici da struja za privredu ne poskupljuje još šest meseci

Produžen „moratorijum“: Bez poskupljenja struje privredi do jula
Profimedia - Copyright Profimedia/Pixabay

Vlada Srbije je na sednici juče usvojila zaključak kojim se preporučuje JP Elektroprivredi Srbije da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu (preduzeća) struju prodaje po jedinstvenoj ceni od 75 evra po megavatčasu (cena bez PDV-a) do 30. juna 2022. godine.

Rezervno snabdevanje

Pored opšte cene od 75 evra preporučeno EPS-u da krajnjim kupcima električne energije koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, da rezervno snabdevanje nakon 1. januara 2022. godine obavlja po ceni od 97,50 evra, bez PDV.

Preporučena je i jedinstvena cena za sektor odbrambene industrije Srbije, od 68 evra za period od 1. januara do 30. juna 2022. godine.

Vlada preporučuje i da se onim kompanijama i preduzetnicima koji su u međuvremenu, od velikog skoka cene u poslednjem tromesečju, sklopili nove ugovore sa višom cenom, da se ponudi izmenu ugovora za period od 1. januara do 30. juna 2022. godine.

Cena struje skočila je naglo od sredine leta i preduzeća kojima je u to vreme istekao višegodišnji ugovor, u novima su dobili cenu od 50 do 100 odsto veću nego dotad. Sa ovim ograničenjem cene na 75 evra, poskupljenje će u narednih šest meseci, gledano prema prvoj polovini ove godine, biti "samo" oko 25 odsto.  

Vlada je ovom odlukom izašla u susret poslodavcima i privredi koji su početkom meseca sa sednice Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta uputili zahtev u vezi cene struje. Prethodno je vlada pomerila za mesec dana, odnosno decembar, primene novih ugovora o skupljoj električnoj energiji.

Prema anketi Unije poslodavaca, člana SES, 60,5 odsto poslodavaca smatra da rast cena struje treba da bude kontrolisan, dok 39,5 odsto smatra da je rešenje u subvencionisanju niže cene električne energije za privredu.

Tri četvrtine predstavnika firmi smatra da će poskupljenje struje direktno uticati na sniženje životnog standarda stanovništva, a dve trećine ocenjuje da će izazvati smanjenje likvidnosti domaće privrede.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike