Dobijaju i penzioneri ali i medicinari: Najstarijim 20.000 dinara a zdravstvenim radnicima 10.000

25.12.2021

08:32

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će krajem januara ili početkom februara 120.000 zdravstvenih radnika dobiti jednokratno po 10.000 dinara, a penzioneri po 20.000 dinara

Dobijaju i penzioneri ali i medicinari: Najstarijim 20.000 dinara a zdravstvenim radnicima 10.000
Copyright Profimedia

Vučić je na TV Prva rekao da su plate najbrže rasle u vojsci i zdravstvu, nešto sporije u policiji, jer su njihove plate već bile veće, ali da će se i o tome voditi računa.

Kazao je da su penzije rasle, ali ne dovoljno brzo i da se zato sada i penzionerima pomaže.
Napominje i da su oni razumeli šta je država i šta su neophodne reforme i da zato danas više Srbija nema finansijskih problema.

Istakao je da su javne finansije bolje od najboljih očekivanja i uprkos užasnim okolnostima, da javni dug neće preći 57,5 odsto BDP.

Penzije i plate rastu značajnije od inflacije

Penzije i plate kod nas rastu značajnije od inflacije, kaže predsednik negirajući tvrdnje nekih ekonomista da će inflacija da "pojede" povećanja plata i penzija.

- Kod nas je sve precizno i jednostavno, penzije i plate rastu značajnije od inflacije i u Srbiji će biti niža nego u Nemačkoj, Rumuniji i Bugarskoj… - rekao je Vučić.

Dodao je da zato sada svi povećaju kamatne stope da bi time uticali na inflaciju.

Nema čipova ali ima mnogo toga drugog

Predsednik Srbije rekao je sinoć da nije uspeo da pokrene gradnju fabrike čipova u Srbiji u saradnji sa UAE, što je ranije najavio, ali da je sam učestovao u otvaranju 260 fabrika u zemlji i doveo mnoge velike kompanije.

- Ne uspete uvek u svemu - konstatovao je Vučić i istakao da je, ipak, doveo u Srbiju neke od najpoznatijih kompanija, kao što su „MTU“, „Brose“, „ZF“, „Kontinental“, „Nidek“ i mnoge druge.

Predsednik je rekao da je prethodna vlast ugasila više od 500 fabrika i da je još (ubijeni premijer) Zoran Đinđić predlagao da se na prostoru RTB-a Bor sadi kikiriki i da je zahvaljujući partnerstvu sa Kinezima spašen RTB, iako je bio 1,2 milijarde dolara u minusu, kao što je spašena Železara Smederevo koja je sada najveći izvoznik.

- I to kada neko kaže - marš napolje Nemci, Kinezi... Od čega da živimo - zapitao je Vučić i istakao da su plate podignute zato što imamo fabrike.

Napomenuo je da u nemačkim fabrikama radi 75.000 ljudi i još toliko u firmama koje su kooperanti, kao i da u kineskim firmama isto tako radi 20.000 i još 20.000 u kooperantskim preduzećuma…

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike