Pomama u Kini: Svi se grabe za njega, kupovina ograničena na samo tri komada!

08.11.2021

15:35

0

Stariji stanovnici Pekinga nedavno su se prilično dobro snabdeli samo jednom vrstom povrća

Pomama u Kini: Svi se grabe za njega, kupovina ograničena na samo tri komada!
Copyright Profimedia

Do pomame za jednom namirnicom u Kini došlo je nakon što je vlada savetovala ljudima da obezbede dovoljne količine osnovnih namirnica, za slučaj vanrednih okolnosti.

Naime, vladino obaveštenje izdato prošlog ponedeljka u kojem se savetuje domaćinstvima da prave zalihe dnevnih potrepština, ali i prognoze o snegu, pojačali su navalu ove godine, stvarajući duge redove rano izjutra koji se formiraju ispred supermarketa u centru Pekinga, prenosi B92.

Obim prodaje svake godine raste

U Kini su, inače, ljudi godinama početkom novembra nabavljali na desetine glavica kupusa, koji se mesecima može čuvati u svežem stanju, a i dosta se koristi u lokalnoj kuhinji. Tako su preživljavali ledene zime.

- Svake godine u ovo vreme obim prodaje kupusa je visok. Ali nakon što je izašao izveštaj vlade, svi su požurili da kupe još više - rekao je jedan od uzgajivača koji prodaje kupus na veletržnici "Xinfadi" u Pekingu.

Pixabay
 

 

Supermarketi su ograničili prodaju na tri kupusa po osobi, ali čak i s takvom merom, kupci koji su dolazili posle devet ujutru odlazili su praznih ruku, prenosi Rojters.

Jarkozeleni kupus, poznat kao "kineski" ili "napa" kupus, nekada je često bio viđen nagomilan u dvorištima, hodnicima stambenih zgrada ili čak u domaćim skloništima iskopanim pod zemljom, a komšije su težile da nadmaše jedni druge po veličini svojih zaliha. Niske temperature i čvrsti spoljni listovi održavali su glave kupusa od dva kilograma svežim mesecima. Gomile povrća smanjile su se tokom godina, ali tradicija živi.

Pixabay
 

 

Duga tradicija

- Ovo je pekinški običaj - objašnjava jedna žena, napuštajući supermarket sa tri kupusa.

Kupci tvrde da plaćaju oko tri puta više od onoga koliko su izdvajali prošle godine, ili jedan juan za pola kilograma (0,14 evra). Ali ako ne pazare sada, cene bi mogle da se udvostruče tokom zime, objašnjavaju kupci.

Pixabay
 

 

- Možete da ga čuvate dva, tri, meseca. Stavite ga napolje i nađete pamučno ćebe da ga pokrijete - pojašnjavaju, i dodaju da umotavanje kupusa u novine takođe pomaže da on ostane svež.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike