Laptop na njivi uz motiku i traktor: Ministar Nedimović o novom digitalnom sistemu za poljoprivrednike

31.10.2021

11:23

0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će svim poljoprivrednim proizvođačima biti omogućeno da imaju pristup subvencijama

Laptop na njivi uz motiku i traktor: Ministar Nedimović o novom digitalnom sistemu za poljoprivrednike
S. Hermann & F. Richter/Pixabay

Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o poljoprivredi, koje predviđaju uvođenje novog elektronskog sistema u poljoprivredi i brzu isplatu Ipard podsticaja. Hoće li se 350 hiljada poljoprivrednih gazdinstava snaći u novom digitalnom sistemu poljoprivrede?  

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je, gostujući u Dnevniku da će svim poljoprivrenim proizvođačima biti omogućeno da imaju pristup subvencijama.

To, kako kaže, neće biti preko noći, sledi period od godinu dana implementacije čitavog sistema.

-Danas skoro svi imaju pametne telefone, preko lokalnih samouprava organizovaćemo edukacije, obučiti lokalne službenike, da čak i u mesnim kancelarijama mogu ljudi da podnesu svoje zahteve elektronskim putem - poljoprivredne stručne službe biće na raspolaganju -rekao je Nedimović.

-Ovo je 21. vek, prelazimo da radimo bez papira, imamo godinu dana za implementaciju, krenućemo preko nekih projekata Svetske banke, imaćemo pilot projekat za elektornske prijave, a od 1. januara 2023. da krenemo u punu implementaciju svega - gde god je moguće - gde se isplaćuje po grlu, hektaru. Predložićemo Skupštini da u nedeljama ispred nas usvoji predlog zakona - kaže ministar poljoprivrede.

Očekuje da tokom novembra bude na dnevnom redu i plus u vezi sa Ipardom, ubrzavanje isplate "gde ćemo omogućiti svakom ko dobije rešenje da 50 odsto novca dobija odmah, a 50 odsto po realizaciji investicija, do sada je to bilo kad se završi investicija dobijete sav novac".

Ipard 3

 

Spas su samo nova tržišta: Ministar Branislav Nedimović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
 

 

-Želimo da ubrzamo priču i da pomognemo poljoprivrednicima da što više kroz Ipard akumuliraju sredstava- rekao je ministar.

-Izdali smo blizu 80 miliona evra rešenja iz Iparda, imamo još toliko na raspolaganju, zadnja tri konkursa koja su završena ili su u toku nose najviše para, skoro 70 ili 80 miliona evra, nemojte da se brinete, idemo i korak dalje, pregovaramo o Ipardu 3 - biće usvojen u decembru ove godine -kaže Nedimović.

-To je poput Iparda 2, pare za mehanizaciju, objekte, farme, sisteme za navodnjavanje, voćnjake, ruralni turizam, poljoprivrednu infrastruktruu, putevi, atarski putevi. Pričamo o redu velične oko 300 miliona evra za Ipard 3, od juna kreće implementacija -podvukao je ministar.

Elektronska prijava

-Imaćemo prelazni period u okviru kog će se ići paralelno. Prošle godine smo za mesec dana implementirali sistem elektronske pijace, podnošenje zahteva za kovid pomoć za poljoprivrednike. Danas je digitalizacija u poljoprivredi neophodna. Postoji robot za mužu, svi moraju da koriste pametne telefone, želimo da odemo ispred svog vremena, ovo nemate u EU, oni imaju jedan deo, srpska IT priča je priča ispred svih -rekao je Nedimović.

-Možemo i mi nešto da inoviramo, napadamo prepone koje još niko nije napadao, uspećemo u tome. Elektronska prijava - svi to sada rade, ko hoće da angažuje radnika u voćnjaku, u plasteniku može da putem telefona prijavi radnika, poreze i doprinose sve da reši - to smo prvi uradili, niko nije pre nas, spojili IT i agrar-, istakao je on.

Setva i đubrivo

Prema njegovim rečima, jedna istina je da je mineralno đubrivo drastično poskupelo, a cene poljoprivrednih proizvoda su doživele drastičan skok.

Kako kaže, država je našla mehnaizam da pomogne za setvu, produžili smo kratkoročne kredite za repormaterijal, po kamatnoj stopi od jedan ili tri posto, grejs period može biti 12 meseci, mnogo je jefitnije nego kad ugovaraju poljoprivrednu proizvodnju na zeleno.

-Ranije poljoprivrednici uzmu seme, đubrivo pa plate otkupljivaču kad bude žetva, a ovo platiš jedan ili tri odsto subvencionisani kredit - i to je tri ili 10 puta jeftinije - objasnio je Nedimović.

-Jedan odsto je kamata za mlađe od 40 godina, za žene nosioce gazdinstva, za sve ostale tri posto, 6,5 milijardi dinara smo plasirali ovih kredita, zaživelo je, velike su kalkulcije sa cenom đubriva. Ne zna koliko će koštati za dva-tri meseca, prosto se uzima kredit, samo menica treba, nema hipoteke, produžen je rok- istakao je Nedimović i dodao:

-Za prolećnu setvu krenućemo ranije u priču, radimo na ubrzavanju problema oko nabavke azotnog đubriva, kriza je u svetu, delimično će se reflektovati u Srbiji, pokušavamo da nađemo rešenja zajedno sa ruskim partnerima koji proizvode ureu, da omogućimo prihranu useva u martu, sremamo se, napravilo smo radne grupe, popisali šta ima na skladištima.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS