Suša srezala prinose, kukuruz ipak i do sedam tona po hektaru

16.09.2021

07:39 >> 07:40

0

Umanjenje prinosa u poljoprivredi je zbog lošeg vemena neminovno ali će bar kod kukuruza biti solidan rod, kažu iz resornog ministarstva

Suša srezala prinose, kukuruz ipak i do sedam tona po hektaru
Copyright Tanjug/Nikola Anđić

– Suša je uzela danak te je umanjenje prinosa neminovno ali da možemo očekivati proizvodne rezultate koji su na nivou desetogodišnjih prosečnih prinosa, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar kaže da će se rod kukuruza kretati od šest do sedam tona po hektaru, što je ocenio kao zadovoljavajuće.

– Prinos soje će biti ispod višegodišnjeg proseka, tj. oko dve tone po hektaru, a kod suncokreta rezultati žetve koja je počela krajem avgusta, ukazuju na veoma veliki raspon u prinosima, koji se kreću od 1,8 do 3,6 tona po hektaru – rekao je Nedimović.

Govoreći o poljoprivrednim penzijama i velikom dugu poljoprivrednika za penzijsko osiguranje, on je rekao da se radi na rešavanju ovog problema i ocenio da će zakonskim izmenama biti napravljena potpuna revolucija u ovoj oblasti.

Prema njegovim rečima osnovna novina koja se priprema, sastoji se u tome da će se doprinosi za penzijsko osiguranje određivati prema ekonomskoj snazi gazdinstva.

Pročitajte još:

– Ne mogu se plaćati isti iznosi za penzijske doprinose ako imate dva hektara ili 200 hektara. Ukoliko budu želeli, poljoprivrednici će moći da uplaćuju i više, ali minimum koji će plaćati, ako žele penziju će biti pravedan i proračunat tako da ima smisla i ne poručuje mladima da izbegavaju obaveze – objasnio je ministar Nedimović.

Kada je reč o zahtevima za korišćenje sredstava iz IPARD fondova, naveo je da je do sada odobreno više od 725 zahteva, vrednih skoro 65 miliona evra i da je samo na poslednji javni poziv stiglo još 126 zahteva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike