Ministar poljoprivrede miran: U prvih šest meseci izvoz hrane veći 14 odsto

03.09.2021

13:01 >> 18:01

0

U prvih šest meseci ove godine izvoz hrane je za 13,9 odsto veći nego prošle godine koja je bila rekordna, ističu u Ministarstvu poljoprivrede

Ministar poljoprivrede miran: U prvih šest meseci izvoz hrane veći 14 odsto
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

– To nam uliva dodatnu sigurnost da mi imamo tržišta na koja možemo da izvezemo sav višak – izjavio je danas povoodm rasta izvoza ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Govoreći na otvaranju nacionalnog dijaloga o prehrambenim sistemima, Nedimović je rekao da iako imamo tržišta na koja izvozimo višak hrane, pred državom je izazov i da očuva taj izvoz.

– Kada uđemo u strukturu tog viška, onda imamo razlog i za bojazan, pre svega što u ovom trenutku to dobro zvuči za ratarske kulture, kao što su pšenica i kukuruz koje imaju rekordne cene. Zbog toga su izazovi veliki, jer moramo da očuvamo izvoz i da ga uvećavamo stalno i lako možemo doći do šest milijardi dolara izvoza hrane možda već sledeće godine – rekao je Nedimović.

Ne izvoziti samo sirovine

Zbog toga je, poručuje, važno da Srbija ne izvozi samo primarne poljoprivredne proizvode, već poluproizvode koji potiču iz prehrambene industrije ili gotove proizvode.

Ističe da kada su se u Srbiji pojavili veliki trgovinski lanci svi su smatrali da će oni da “uguše” srpskog agrara, te dodaje da se to tako i činilo u prve dve ili tri godine. Nedimović navodi da se u to u poslednjih godinu i po dana promenilo i istakao da se poljoprivrednici sve više raspituju za ulaz u ritejle, kao i da rade na ispunjavanju njihovih standarda.

Kaže da su srpski agrari to videli kao šansu za fiksnu cenu, ali i kao mogućnost da se njihovi proizvodi nađu na strana tržišta, jer su, podseća, ritejl lanci zapravo multinacionalne kompanije.

Poručio je da je to šansa za čitavu srpsku privredu i rekao da je važno ulagati u mlekare, pakovanje voća i povrća, u selektovanje voća.

– S tim ulaganjima mi možemo da izvezemo hranu ne u iznosu od šest milijardi dolara, već bi izvoz mogao da dostigne i 10 milijardi dolara – podvukao je Nedimović i najavio da je Srbija napravila novu meru za unapređenje prehrambene industrije.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoa Žakob istakla je da je srpska poljoprivreda otporna na mnoge izazove, što se, navodi, pokazalo i u vreme pandemije korona virusa.

Žakob je navela da 14 odsto zaposlenih u Srbiji radi u poljoprivredi i da je udeo poljoprivrede u našem BDP-u 7,5 odsto. Ističe da su to brojke koje se odnose samo na poljoprivredu, bez ostalih poljoprivrednih sistema i zato je, naglašava, to važan ekonomski sektor na koji mora da se obrati pažnja.

Pročitajte još:

Objašnjava da je današnji nacionalni dijalog o prehrambenom sistemu deo inicijative UN i čiji je cilj da pripremi Srbiju za globalni prehrambeni samit koji će biti održan ovog meseca u Njujorku.

Na dijalogu će se, kaže, diskutovati o svim dimenzijama prehrambenog sistema, uključujući i poljoprivredu, ali i distribuciji hrane, pakovanju hrane, uticaju poljoprivrede na ekonomiju…

– To je vrlo uzbudljiva debata o tome kako da transformišemo naš prehrambeni sistem, da promovišemo zdrav način ishrane, zdrav način života i naravno mnoge šanse za ljude koji žive u ruralnim sredinama – zaključila je Žakob.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike