Kada koze donose novac: Ako ste skromni i vredni, od njih ćete dobro živeti

26.09.2021

17:55

0

Porodica Kostić iz Višnjićeva kod Šida spojila je u gajenju koza i proizvodnji mleka i sira ljubav prema životinjama i želju da se započne sopstveni posao

Kada koze donose novac: Ako ste skromni i vredni, od njih ćete dobro živeti
Copyright AgroTV

Aleksandar Kostić je po profesiji kuvar ali to ga nije omelo da se nađe sa druge strane stola i okuša u proizvodnji „sirovine“ za kulinarska dela. Živeo je i radio u inostranstvu, odlučio da se vrati u svoj Srem, formira porodicu, a uz to i pokrene svoj biznis - gajenje koza.

Domaćin farme kaže za AgroTV da kozarstvo, može da bude veoma isplativo, uz dosta rada i proizvod višeg reda, kao što je sir. U kozarstvu je petu godinu i u svoje koze i mlekaru je dosad uložio oko 27.000 evra.

Korona okrenula ljude zdravlju

- Krenuli smo sa 12 koza „francuske alpine“, sada imamo sa našim jarićima stado od 15. Posle izbijanja ove pandemije jako je velika potražnja za kozjim mlekom i sirom, i ljudima je bitno da dobiju kvalitetan proizvod – objašnjava Aleksandar.

Screenshot:AgroTV
Zadovoljan svojim životom: Aleksandar Kostić

Može i bez svoje zemlje

Koze Kostića su u umatičenom stadu, a sama rasa je otporna i visokomlečna. Daje u proseku 3,4 litra mleka, koje dokazano blagotvorno deluje na funkcionisanje ljudskog organizma. Jarići u nabavci koštaju od 120 evra pa naviše, a za koze kupuju i svu hranu, jer nemaju svoju proizvodnju. Kaže da koze dnevno pojedu u vrednosti oko tridesetak evra.

Aleksandar i Maja Kostić od tog mleka prave i kvalitetne sireve, kažu nešto nesvakidašnje jer su sočni zbog toga što se nadime a da surutka ne izađe iz sira.

- Imamo polutvrde sireve, dimljene i nedimljene, a po želji mogu biti različitog ukus. Kod nas sve može. Sada dnevno napravimo četiri do šest kilograma ali kada budemo muzli svih 15 komada nadamo se količini od 350 kilograma mesečno. Sve što se dnevno pomuze odmah ide u sir, bez zamrzavanja i slično – kaže Aleksandar.

Koze se na farmi muzu dva puta dnevno, ujutro i uveče, a između toga ide još dosta posla, od brige o štali do pravljenja sira. „Prva smena“, kaže domaćin, kreće od pet ujutro i završava u devet, a popodnevna od šest pa do devet ili dok se posao ne završi.

AgroTV
Kvalitetan sir iz domaće proizvodnje: Mini-mlekara Kostića

- Ta druga muža je malo nezgodna, jer mora biti na vreme i gde god da pođeš, moraš da kod koza budeš u šest. To je prioritet broj jedan ali ako hoćeš nešto da imaš, mora tako – objašnjava Aleksandar.

Sve što Kostići proizvedu, brzo i prodaju.

- Cena je 10 evra kilogram, i za standardne i za one sa dodacima. A tržište je „od juga i severa pa unakrst“. Prodajemo građanima, interesuju se restorani, samo kada jednom probaju… - naglašava Aleksandar.

AgroTV
Možda još samo pet komada: Štala s kozama

Planovi za proširenje nisu veliki, i Aleksandar je smislio da ne drži više od 20 koza. Kaže da je skroman, da mu je dovoljna dobra plata koju ima od koza i da ne mašta ni o čemu grandioznom. Za pristojan život dosta, jer da nije tako Aleksandar Kostić bi ostao da kuva po restoranima u Dubaiju, gde je imao dobre ponude.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G.M.Š/AgroTV

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike