aktuelno

Može uz sarmu, ali i uz suši: Šta će vam vinograd ako nemate tamjaniku? (FOTO/VIDEO)

28.07.2024

18:05

0

Da nismo uzeli tamjaniku ne bismo ni pravili vinograd, kažu iz Vinograda i vinarije "Veličković", i naglašavaju da se još premalo cene domaće sorte, a jednako su kvalitetne kao i najbolje svetske

Može uz sarmu, ali i uz suši: Šta će vam vinograd ako nemate tamjaniku? (FOTO/VIDEO)
Vinarija Veličković - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Sva je sreća da se u Srbiji u poslednjih nekoliko godina vraćaju pred kupce i ljubitelje dobrog vina i ona napravljena od domaćih, autohtonih sorti. Oni poznavaoci i najprobirljiviji među njima znaju da je tu kvalitet već evropski, ako ne i svetski, ali širem sloju kupaca i dalje manjka svesti o vrednosti „domaćeg“.

Za vinare iz Vinograda i vinarije „Veličković“ (3V), iz čuvenog vinogradarskog sela Banja podno Venčaca, u tom smislu pitanje da li saditi (samo) internacionalne sorte ili i domaće nije se ni postavljalo, kaže za 24sedam suvlasnica direktorka Katarina Veličković.

– Dedi, koji je podigao vinograd 2011. godine, omiljeno vino bilo je šardone, ali je porodično najomiljenija tamjanika, i mislim da bez nje uopšte ne bi bilo ni vinograda – kaže Katarina.

Na pitanje zašto baš domaće sorte, iz „3V“, koja pored tamjanike ima i prokupac, jednostavno odgovaraju: „Zato što volimo domaće“.

24sedam/Nenad Vujanović
Jer volimo domaće: Katarina Veličković, direktorka Vinograda i vinarije „Veličković"

 

– Smatramo da bi svaka vinarija u Srbiji trebalo da ima prvenstveno domaće sorte, a tek posle internacionalne. Nažalost, naša domaća publika još ne poznaje dovoljno kvalitet koje domaće sorte daju, ali idemo ka tome da se svest o tome povećava – kaže Veličkovićeva.

A kakav kvalitet mogu da pruže domaće sorte, najbolje se vidi kada dođu stranci, poznavaoci vina, koji znaju šta se nudi po Evropi i svetu i mogu da uporede tamjaniku i prokupac sa svetskim vinima.

– Oni se oduševe, pogotovo što su naši tamjanika i prokupac malo drugačiji, jer ovaj predeo Topole i Aranđelovca je specifičan zbog mineralnog sastava zemljišta. Ipak je ovo kraj iz kojeg dolazi naš najbolji mermer, i to se svakako odražava i u našem vinu – napominje sagovornica 24sedam.

 

Zbog pomenutog teroara, tamjanika, koju u „3V“ prave kao suvo vino, zadržala je svoj specifičan miris i arome, ali se ipak dosta razlikuje od onog što se može nači drugde u Srbiji ili regionu.

– Nije možda „naparfemisana“ kao neke druge, odiše mineralnošću zbog terena, i zbog toga je pronašla put do ljubitelja vina – objašnjava Katarina.

Pored klasičnog prokupca, koji u ovoj vinariji nisu želeli da barikiraju, od iste sorte grožđa prave i roze, kao svojevrsni mali eksperiment.

 

– Naš „Kiss from rose“ je jedan od retkih rozea od prokupca u Srbiji. Miriše na šumsko voće, na jagode, ima sekundarnu puterastu aromu i vredi ga probati jer se dobije više nego što se očekuje. Mislim da ljudi u Srbiji tek treba da otkriju sve mogućnosti i raskoš prokupca, i evo, i mi radimo na tome – kaže Veličkovićeva.

A kako to „mermerno“ vino ide sa hranom, ponovo najbolje pokazuju oni koji ga redovno piju – mušterije specijalizovanih prodavnica i probranih restorana po Srbiji.

– Naravno da postoje određena generalna pravila o tome koje vino ide uz koju hranu, ali naši redovni kupci nam kažu da „dobro ide“ uz kuvana jela srpske kuhinje, ali i uz japanski suši. To nas posebno raduje, jer mislimo da sve treba probati, a da će domaće vino i domaće sorte - a imamo ih puno u Srbiji - naći način da se pokažu u najboljem svetlu – zaključuje Katarina Veličković iz Vinograda i vinarije „Veličković“.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike