Najbolje od oba sveta: Raškovići prave dobro i domaće i strano (FOTO+VIDEO)

18.02.2022

06:33

0

U srcu Župe Aleksandrovačke, u vinarija Rašković se trude da srpskim ljubiteljima vina daju najbolje od oba sveta - internacionalnih i domaćih sorti grožđa

Najbolje od oba sveta: Raškovići prave dobro i domaće i strano (FOTO+VIDEO)
AgroTV - Vinarija Rašković Aleksandrovac 04 - Copyright Promo: AgroTV

Vinarija „Rašković“ iz Vitkova kod Aleksandrovca mala je vinarija. Iako sama vinarija formalno postoji  devetu godinu, porodica Rašković se vinogradarstvom bave unazad nekoliko generacija.

- Samo bavljenje vinarstvom je jedno porodično nasleđe a veza je i šira, jer vinari su povezani u ovom Župskom kraju. Prva berza 2014. godine nije bila obećavajuća, takva je bila godina, ali već u nekoliko sledećih smo pokazali da možemo da pravimo ozbiljnija vina i potražimo mesto na srpskom vinskoj sceni – kaže za Agro TV Aca Rašković.

Trenutni kapacitet joj je oko 10.000 litara vina a vina prave od internacionalnih sorti loze, kao što je kaberne sovinjon, sovinjon blana, sivog burgundca, ali i od autohtonih poput tamjanike i župljanke. Svoje grožđe uzgajaju na oko tri hektara vinograda, koji je rastao sa kapacitetom prerade.

Krenuli sa svetskim ali srce vuče...

- Do pre samo desetak godina imali smo samo pod vinogradom samo hektar i po, koji smo u međuvremenu morali da iskrčimo zbog bolesti pa smo 202. i 2003. krenuli u ozbiljnu obnovu. Prvo smo išli na internacionalne sorte koje imaju potencijal za vrhunska vina a u poslednje vreme i na dve domaće – kaže Rašković.

Trude se da naprave dobar spoj tradicije i savremene tehnologije.

- U našim vinogradima možemo da ispratimo i prinos i kvalitet grožđa i napravimo i do 12.000 litara vina. Okrenuti smo tradiciji malo više nego tehnologiji, ne možemo reći da imamo najsavremeniju tehniku Ali naša vina imaju prepoznatljiv karakter i sorte od koje su i Župe u kojoj nastaju – s ponosom kaže Aca.

Acin brat Anta Rašković dodaje kao još mali proizvođač nisu u mogućnosti da ulažu u inoks sudove, pa zbog toga imaju dosta barik buradi. U samoj tehnologiji proizvodnje oslanjanju se na literaturu ali i savete profesionalnih tehnologa i kolega vinara.

- Potvrda dasmo na dobrom putu je i odziv iz restorana sa kojima sarađujemo, koji su zadovoljni kvalitetom naših vina. Naravno, to ne značio da se sa ulaganjima i unapređenjima proizvodnje staje, od primene HASAP standarda pa nadalje – zaključuje Ante.

U kvalitet vina vinarije „Rašković“ mogu da se uvere i turisti, posetioci Vrnjačke banje i Kopaonika, koji imaju tu privilegiju da, recimo, probaju limitiranu seriju od 1.300 do 1.500 boca sivog burgundca (pino griđo) ili njihovu tamjaniku, za koju Raškovići kažu da spada među najpopularnija vina u zemlji napravljena od te domaće sorte.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike