I Italijani znaju koliko su dobra vina sa "Tri Morave“, a nisu još ni probali magiju od crne tamjanike (FOTO/VIDEO)

09.05.2022

05:35

0

Sa svojim prvim vinom odmah su osvojili nagradu u Italiji, a među internacionalne sorte u ponudi danas su uvrstili i gotovo zaboravljenu domaću crnu tamjaniku

I Italijani znaju koliko su dobra vina sa "Tri Morave“, a nisu još ni probali magiju od crne tamjanike (FOTO/VIDEO)
Umetnost u casi 125 - Magaza.00_02_30_13.Still015 - Copyright Promo/24sedam/Agro TV

Trstenik je odvajkada poznat po dobrom grožđu i vinu, a ljubiteljima kvalitetne srpske kapljice i samo pominjanje reči „Tri Morave“, kojom se označava ovaj vinogradarski predeo, golica nepca.

To znaju i vinski majstori Italijani, koji su 2015. godine na ocenjivanju u Bergamu dali zlatnu medalju za prvo vino koje je na neko takmičenje poslala „Vinarija Magaza“

 

- Naše vinogorje je jedno od najlepših ali i najveće po površini pod lozom u Srbiji. To mora da da kvalitet koji prepoznaju i u svetu  – s ponosom za AgroTV kaže Bojan Milanović, vinar i vinogradar, vlasnik „Vinarije Magaza“.

Od tog prvorođenog a odmah nagrađenog merloa do danas, u „Magazi“ su napravili i tamjaniku belu i crnu, barikirani šardone i merlo selekciju.

- Sa crnom tamjanikom smo radili tri godine i nismo uspeli da dobijemo zadovoljavajući rezultat. Tek berba 2019. je dala ono što se nama sviđa i napravili smo roze, možda prvi od te sorte u Srbiji. Zato i ima poseban naziv „magija“ – objašnjava Milanović.

Promo/24sedam/Agro TV
 

Magiju iz „Magaze“ ali i ostalih uglednih srpskih vinarija ljubitelji vina će tek osetiti, najavljuje Milanović, kada na tržište budu izašla odabrana barikirana crvena vina iz berbe 2019. godine.

- Mislim da će to biti stvarno vrhunska vina – uveren je ovaj vinar.

Tamo gde se čuva „blago“

Milanović se, za razliku od mnogih srpskih vinara, nije opredelio da svoju vinariju nazove po sopstvenom prezimenu, već je odabrao reč koja je u srpskom ostala iz „turskih vremena“, kao oznaka za mesto gde se čuva nešto vredno – magacin ali i radnju, prodavnicu ili radionicu.

- Kad već imamo kamen ploču u staroj zgradi na kojoj je uklesano da je to magaza braće Milanovića i sinova, izgrađena 1946. godine, onda se i ime nametnulo – kaže Bojan za AgroTV.

 

Današnja „Magaza“ nastala je od vinarije u kojoj su Bojanovi preci mahom flaširali i prodavali tuđe vino koje su dobijali kao kompenzaciju za kalemljenje, ali danas je to prava proizvodnja vina kapaciteta do 20.000 litara godišnje.

 

- Otkad znam za sebe, bio sam u podrumu i oko vina. Kada smo supruga i ja od ženinog strica dobili neku zemlju 2008. godine, odmah smo posadili lozu, što za stono što za vinsko grožđe. Četiri godine kasnije počeli smo i da pravimo vino, ljudima se to svidelo, poslali smo prvo vino u Italiju, neočekivano osvojili zlato... i odna nismo imali kuda nego da ozbiljno krenemo u posao – priseća se Bojan.

 

A posao se samo tako i može raditi jer, ističe Bojan Milanović, konkurencija je danas takva da na sajmovima ne možete naći vino koje ima manu.

 

VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike