Za najbolju poljoprivrednu manifestaciju u regionu ne manjka sponzora

24.04.2024

09:56

0

Autor: R.B.

91. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 18. do 23. maja održaće se pod pokroviteljstvom najvećih domaćih kompanija

Za najbolju poljoprivrednu manifestaciju u regionu ne manjka sponzora
Najava Sajma poljoprivrede 2024 - Copyright Foto: Novosadski sajam

Približava se održavanje čuvenog Novosadskog poljoprivrednog sajma, i od 18. do 23. maja u glavnom gradu severne srpske pokrajine pod nazivom „Najbolje iz Vojvodine“, okupiće se 1.200 izlagača - iz Srbije i još 40 država.

Ova najznačajnija agrarna manifestacija u regioni i šire, održava se uz snažnu podršku Evropske unije, kao Partner priredbe. Ali teško da bi bila održava bez pomoći odabranih sponzora među kojima su „Globos osiguranje“ kao generalni sponzor, „Al Dahra“ kao zlatni sponzor, „Banka Poštanska štedionica“ kao banka partner, kao i pokroviteljstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinske vlade sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu, Grada Novi Sad i darodavac u poklon-igri firma „Kite“.

- EU je ponosni Partner poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Predstavićemo neke od aktivnosti, kao što su digitalna poljoprivreda, mogućnosti finansiranja za poljoprivrednike, i zelene aspekte poljoprivrede, rekla je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ona je navela da je EU pokrenula novi paket pomoći za poljoprivrednike u Srbiji, u okviru IPARD programa, koji uz komplementarno privatno sufinansiranje, može doneti do 550 miliona evra investicija u poljoprivredni sektor u Srbiji. Pored toga, Zajednička poljoprivredna politika EU nudi stabilnu i predvidivu budućnost za poljoprivrednike u Srbiji, i podržava ceo sektor.

Globos generalni sponzor treću godinu zaredom

O ove godine generalni sponzor Međunarodnog poljoprivrednog sajma je „Globos osiguranje“.

- "Globos" ove godine puni 30 godina postojanja i veoma je važna godina za nas. Novosadski sajam je prošle godine napunio vek postojanja, Poljoprivredni sajam se priređuje 91. put, "Globos osiguranje" je treću godinu zaredom generalni sponzor i Strateški partner sve to govori o tome koliko je nama stalo do ove manifestacije. Tvrdim da je Poljoprivredni sajam jedna od najvažnijih manifestacija ne samo u regionu nego i u ovom delu Evrope, što je Sajam svojim radom i pokazao i dokazao. Sama činjenica da je Evropska unija partner ove manifestacije, govori veoma mnogo. Spomenuli smo ranije digitalne inovacije, ali ipak ovaj deo Jugoistočne Evrope voli direktniji kontakt i Sajam je pravo mesto za to – rekao je Siniša Pratljačić, predsednik Izvršnog odbora „Globos osiguranja“.

„Globos osiguranje“ je u poslednje četiri godine značajno uložilo u širenje i pozicioniranje na tržištu i trenutno zauzimamo šesto mesto među osiguravajućim društvima u Srbiji sa nešto više od 6% tržišnog učešća. Imaju preko 19 filijala i više od 600 zaposlenih, i samim tim dobar pregled celog tržišta i njegovih problema.

– Što se tiče osiguranja poljoprivrede, svi zajedno u državi moramo mnogo da poradimo na podizanju svesti o važnosti osiguranja, uključujući sva osiguravajuća društva na čelu sa Udruženjem osiguravača preko Ministarstva poljoprivrede, privrednih društava, ali i svih drugih činilaca. Trenutno imamo samo 15% osiguranih obradivih površina što je poražavajuće jer 85 % površina nije osigurano u Srbiji. U „Globos osiguranju“, osiguranje poljoprivrede čini samo 5% premijskog prihoda u portfelju našeg osiguranja. Mi mnogo ulažemo u ovaj deo i upravo je Novosadski sajam mesto gde možemo svi da se angažujemo na podizanju svesti o značaju osiguranja. Da imamo samo 50% osiguranih obradivih površina bila bi značajnija i jeftinija premija osiguranja za klijente i bila bi mnogo veća baza sa isplatom većih šteta – naglasio je Pratljačić.

I kompanija „Al Dahra“ Novosadski sajam prati već nekoliko godina. I ovoga puta kao zlatni sponzor.

24sedam/Nenad Vujanović
 

 

– Ova manifestacija je od izuzetnog značaja za agroindustriju i nama je čast da možemo da budemo deo toga. Često se kaže da Srbija ima neverovatan potencijal u poljoprivredi to je apsolutno tačno, ali je neophodno uložiti mnogo rada i truda da biste ostvarili željene rezultate. „Al Dahra“ je najbolji primer kako se sistematskim, dugoročnim ulaganjima mogu postići izvanredni rezultati. Poslujemo u Srbiji već nekoliko godina i do sada smo uložili preko 85 miliona evra u revitalizaciju postojeće, izgradnju nove infrastrukture, reorganizacije proizvodnje, kupovinu novih mašina i ulaganja u nova postrojenja. Korišćenje pametnih tehnologija i digitalnih alata, ulaganje u obnovljive izvore energije i održivi razvoj su esencijalni za razvoj poljoprivrede u 21. veku. Regenerativna poljoprivreda je budućnost kojoj svi treba da težimo – istakao je Nikola Stanić, direktor Sektora biljne proizvodnje „Al Dahre“.

Uživanje i za posetioce

Sa aspekta agrobiznisa, svi segmenti Poljoprivrednog sajma privlače pažnju ali posetiocima je možda najinteresantnija Izložba poljoprivredne mehanizacije i Poklon-igra sa kupljenim ulaznicama. Kompanija „Kite“, članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, kao darodavac na Sajmu poklanja traktor „džon dir 5045D“, a na svom štandu će imati premijere i novitete.

- Prepoznatljivi smo kao kao zvanični „Džon Dir“ diler i serviser na tržištu Srbije, a tokom Sajma ćemo izložiti blizu 60 eksponata na površini od preko 2.100 kvadratnih metara – najavio je Predrag Aćimović, komercijalno-finansijski direktor u „Kite“.

Između ostalog, biće izloženi modeli traktora serija 5D, 5E, 6M, 6R, 8R, 8RT (sa 2 gusenice), 8RX (sa 4 gusenice), raspona snage od 45 KS  do 450 KS, univerzalni žitni kombajni i sa aksijalnim i sa tangencialnim sistemom izvršaja (serija S, serije T i serije W), prskalice, premium prese za baliranje za varijabilnom komorom, zatim mašine za održavanje travnatih površina iz popularnog „turf“ programa.

– Naravno, akcenat je i na ponudu najsavremenijih tehnoloških rešenja i na koncept precizne poljoprivrede jer je današnju poljoprivredu teško zamisliti bez korišćenja sofisticirane tehnologije, uređaja i sistema koji omogućavaju poljoprivrednicima profitabilnije, efikasnije, sigurnije i ekološki prihvatljivije poslovanje – dodao je Aćimović.

Podrška Poljoprivrednom sajmu i ove godine biće „Banka Poštanska štedionica“, kao banka partner.

– Zadovoljstvo nam je što je „Banka Poštanska štedionica“ član ovog uspešnog tima koji svake godine podiže letvicu kada su u pitanju sajamske manifestacije i siguran sam da ćemo i ove godine tu lestvicu podići na jedan još viši nivo i biti prepoznatljivi, kako u zemlji tako i u bližem okruženju, kao jedna od vodećih sajamskih manifestacija kada je poljoprivreda u pitanju – rekao je Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora „Banke Poštanska štedionica“.

Pre svega biznis

91. Međunarodni poljoprivredni sajam bio je i ostao ne samo „izložba“ ekonomske modernizacije agrara i prehrambene industrije nego i mesto komunikacije i povezivanje privrednika. U šest dana predstaviće se svi koji se bave poljoprivredom ili se oslanjaju na nju, a moći će da se vidi sve, od semena do dronova, najavio je Boris Nadlukač, izvršni direktor za sajamsku delatnost.

– Na ovogodišnjem najvećem agrobiznis događaju, 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji organizujemo od 18. do 23. maja, biće prisutno više od 1.200 izlagača - iz Srbije i  oko 40 država, što znači da ove godine imamo 10 odsto više izlagača u odnosu na prošlu godinu! Među državama koje će se predstaviti kolektivnim izložbama su: Italija, Holandija, Crna Gora, Rumunija, Indonezija, Španija, Bosna i Hercegovina, Češka, Mađarska…

24sedam/Nenad Vujanović
 

 

Na Poljoprivrednom sajmu važno mesto zauzima Izložba poljoprivredne mehanizacije koju će predstaviti članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, prateće opreme i rezervnih delova koje će pored standardnog i poznatog asortimana, predstaviti novitete, izlagači iz Srbije, ali i iz inostranstva – Italije, Turske, Austrije, Mađarske, Španije, Kine, Slovenije.

Na Nacionalnoj izložbi stoke sa Izložbom genetskih potencijala, biće prikazano oko 800 grla stoke, goveda, konja, koza, ovaca. Izložbe su  pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Naravno tu je i Izložba proizvoda sa dodatom vrednošću - Izložbe organskih proizvoda sa oznakama geografskog porekla, i „Srpski kvalitet” i kraft piva.

Atrakcija za posetioce će biti i javno ocenjivanje goveda, konja i ovaca. Dan stočara sa defileom nagrađenih grla je četvrtak, 23. maj, a Izložba nekonvencionalnog stočarstva donosi pčelarstvo i ribarstvo.

– I ove godine ćemo imati velike bikove. Radenko Jeremić iz Salaša Crnobarskog dovodi će prikazati bika simentalske rase Jablana, starog  3 godine, težine 1.500 kg. Odgajivač Dejan Takač iz Pačira, dovodi Robija, trogodišnjeg, simentalca teškog oko tone i po – dodao je Nadlukač.

Iz Ministarstva poljoprivrede naglašavaju da će ova sajamska manifestacija, u svetlu procesu prilagođavanja propisima Evropske unije, biti prilika da se i domaći proizvođači kao i sve druge zainteresovane strane upoznaju sa svim novim zahtevima koji su pred nama i koji su planovi i vremenski okviri za usklađivanje i aktivnosti koje će biti preduzete.

- Promotivni štand Ministarstva poljoprivrede nalaziće se  u Hali „Master“ gde će biti organizovani i brojni drugi sadržaji, okruli stolovi, radionice i predavanja za koje smatramo da će biti izuzetno korisni kako za srpske proizvođače tako i za sve druge. I ove godine smo tradicionalno pokrovitelji Nacionalne izožbe stoke kao najveće izložbe ovog tipa na Balkanu kao i Izložbe genetskih potencijala. Zato nam je važno da politika koju sprovodimo, pre svega insistira na segmentu prehrambene sigurnosti kao njenog značajnog dela u okviru mera koje sprovodimo u Ministrstvu poljoprivrede, a odnose se  na očuvanje i unapređenje stočnog fonda i otuda će ovo biti dobra prilika za prezentaciju aktuelnih i planiranih mera, ali i primere iz prakse, uz korisne informacije kako bi proizvodnja mogla biti održivija i konkurentnija – rekla je Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pojedinačne ulaznice staju 800 dinara, dok su u kolektivnim posetama 600 dinara po osobi. Ulaznice za kolektivne posete đaka i studenata, decu od 7 do 14 godina i penzionere koštaju 400 dinara. Organizovana - kolektivna poseta podrazumeva najmanje 15 osoba i za nju je nepohodno prilikom kupovine ili podizanja ulaznica priložiti Dopis na memorandumu zadruge, škole, fakulteta ili kompanije, sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica. Za kupovinu kolektivnih ulaznica na blagajnama Sajma, porudžbenica nije potrebna, ali je zato Dopis obavezan.

Porodični dan je sreda, 22. maj. Tada cela porodica, sa decom do 14 godina, bez obzira na to koliko ih ima, Sajam može da poseti uz jednu ulaznicu kupljenu za 800 dinara.

Ulaznice se pre početka i tokom priredbe mogu kupiti na blagajnama GigsTixa, a moguće ih je poručiti i na sajtu Novosadskog sajma. Tokom Poljoprivrednog sajma biće u prodaji i na blagajnama Novosadskog sajma.

Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri.
Sajam će za posetioce biti otvoren od 9 do 19 časova.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike