U oranicu sa milion evra: Ovo je najveći kombajn u Srbiji (FOTO/VIDEO)

25.05.2023

19:37

0

Još samo sutra posetioci mogu da vide kako izgleda „makina“ za njivu od milion evra, koja je atrakcija 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

U oranicu sa milion evra: Ovo je najveći kombajn u Srbiji (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Kada se čuje titula „makina od milion evra i 550 konja“, malo ko bi pomislio da se radi o nečem drugom a ne o nekom italijanskom ili francuskom superautomobilu. A upravo takvo jedno čudo, i to ne za drum nego za oranicu, može se još sutra videti na 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Atrakciju ratarima, ali i svim posetiocima međunarodnog sajma koji 26. maja zatvara svoj vrata za 2023. godinu, omogućila je firma „Inter Agrar“ iz Čeneja. Teško da je mogao da je propusti bilo ko ko je od 20. maja prošetao novosadskim sajmištem, jer radi se o kombajnu nemačke marke „fendt“, koji svojim prednjim radnim delom zauzima više od 12 metara „šetališta“.

- Ovo je „Fendtov“ model serije 8, čak nije ni najveći koji proizvode, ali jeste najveća mašina koja je predstavljena u Srbiji u oblasti agrara. Ima 550 konjskih snaga, i sa hederima i popunjenim kapacitetom bunkera težak je 43 tone. Zbog toga smo ga i predstavili u izvedbi sa gusenicama jer na točkovima teško da bi mogao u vlažnu njivu - kaže za 24sedam Mladen Boban, menadžer prodaje u „Inter Agraru“.

24sedam/Nenad Vujanović

Interesovanja ima mnogo, para ima manje: Mladen Boban, menadžer prodaje u „Inter Agraru“

Ova grdosija, čiji heder, odnosno prednji kraj radnog priključka, iznosi 12,2 metra širine, impozantna je već na prvi pogled. Još je impozantnija kada se čuje njena cena.

- Košta oko 700.000 evra, plus PDV. Ali treba tu dodati i brojne mašine, za koje mi mislimo da su neophodne za pun kapacitet rada. Ali i sa tom cenom ima kupca, ma koliko to ljudima zvučalo mnogo. Ova mašina menja dva velika ili tri manja kombajna. Ako neko njime kosi 2.000 ili 3.000 hektara, svakako mu se isplati jer su troškovi rada manji, a efikasnost veća. A u Srbiji imamo 4,5 miliona hektara oranica, od čega u Vojvodini, gde su velike parcele, dva miliona. Tako da svakako ima mušterija – napominje Boban.

 

Cena žita diktira i prodaju traktora

U „Inter Agraru“, naravno, imaju i manje kombajne i traktore, i interesovanje je na ovogodišnjem Sajmu veliko, ali nema i baš velike kupovine.

- I naši ljudi su počeli da prate trend u vezi s napredovanjem i promenom tehnologije, od GPS navođenja i automatizacije pa nadalje, pa gledaju da promene mašine na pet do deset godina. Naravno, nisu svi u takvoj situaciji, jer iako banke dobro prate prodaju poljoprivrednih mašina i ima državnih subvencija, prihodi ratara ove godine nisu takvi da budu ohrabreni za novu investiciju. Cene pšenice su, recimo, ove godine mnogo manje nego što su bile prošle – objašnjava Boban.

Upravo zbog napretka tehnologije, ni kupovina traktora ili kombajna više nije prosta zamena starog novim. Zbog svih tehničkih dodataka na samim mašinama, ali i kompjuterskog povezivanja u sistem za praćenje rada ili automatizaciju, potrebna je i dodatna obuka novih vlasnika ili korisnika.
- I to obezbeđujemo. Ali ni to nije strašno, jer neko ko je već koristio ma šta od novije tehnologije na traktorima ili kombajnima, već za dva ili tri dana uz naše instruktore i obuku direktno u radu na polju može da savlada i ovakve mašine – kaže za 24sedam Mladen Boban.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike