Hoće li Francuzi sad proći kao Srbi?

05.04.2024

15:30

0

Francuska vlada je odobrila korišćenje pesticida za zaštitu šećerne repe koji je zabranjen u EU

Hoće li Francuzi sad proći kao Srbi?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Francuska će odobriti lokalnim poljoprivrednicima da koriste više pesticida za zaštitu šećerne repe od štetne fitoplazme koja je desetkovala useve u 2020. godini.

– Ove godine će poljoprivrednici moći da obave pet tretmana šećerne repe preparatom „movento“ umesto dosadašnjih dva – izjavila je danas zamenica francuskoj ministra zemljoradnje Anjes Panje Runaše, prenosi „Figaro“.

Zima u Francuskoj je bila blaga i zbog toga je rizik od bolesti useva šećerne repe veoma visok.

Bolest izazvana fitoplazmom je u 2020. dovela do pada francuske proizvodnje šećera za 26% i zbog toga je Vlada Francuske ipak dozvolila korišćenje pomenutih pesticida koji su inače zabranjeni u Evropskoj uniji zbog rizika za pčele, prenosi Rojters.

Zabrana pesticida koji spadaju u grupu neonikotinoida na evropskom nivou je izazvala gnev francuskih farmera koji navode da nemaju adekvatne alternative za ove proizvode.

Problem kod šećerne repe je evidentan ali se ovakvim potezima rizikuje i da se ostaci pesticida našu i u drugim kulturama, o čemu smo prošlog leta svedočili u Srbiji, kada su iz regiona vraćene pošiljke breskvi, kornišona i jabuka zbog primene preparata za tretiranje šećerne repe na bazi hlorpirifosa. Takvi preparati su zabranjeni i u EU i u Srbiji,ali su naknadno kod nas privremeno dozvoljeni zbog problema sa zdravljem šećerne repe.

Iako je upotreba ovog preparata bila zabranjena za bilo šta drugo osim repu, to očigledno nije sprečilo nesavesne poljoprivrednike da ga koriste.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike