Posle breskvi sada i šljive sa hlorpirifosom: Zaustavljena pošiljka iz Srbije

02.09.2023

10:53

0

Autor: 24sedam

Na granici sa Hrvatskom sprečen je uvoz šljiva iz Srbije, a pošiljka je uništena zbog prisustva u EU zabranjenog pesticida hlorpirifosa

Posle breskvi sada i šljive sa hlorpirifosom: Zaustavljena pošiljka iz Srbije
Ilustracija/šljive - Copyright RINA

Na portalu evropskog sistema brzog upozoravanja na prehrambenu opasnost (RASFF) objavljeno je obaveštenje o isporuci šljiva iz Srbije u kategoriji ”potencijalno rizično“.

U spornoj isporuci šljiva koja je zaustavljena na hrvatsko-srpskoj granici, zabeleženo je prisustvo pesticida hlorpirifosa u koncentraciji od 0,025 miligrama po kilogramu šljiva, dok je maksimalno dozvoljena koncentracija 0,01 miligram po kilogramu, prenose mediji.

Ovo je druga isporuka voća iz Srbije u Hrvatsku u poslednjih mesec dana, koja je vraćena zbog prisustva tog pesticida. Hrvatska carina je 14. avgusta zabranila uvoz breskvi iz Srbije zbog prisustva iste supstance, čije je korišćenje u EU zabranjeno a u Srbiji je i pored zabrane dozvoljen vanredni uvoz. Uvezene količine trebalo je da se, navodno, koriste samo za tretiranje šećerne repe.

Neko ne radi svoj posao

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je da se nadležne institucije ne bave ozbiljno kontrolom zdravstvene ispravnosti hrane, a da se Savet za bezbednost hrane nije sastao pet godina.

On je, povodom vraćanja druge pošiljke voća za 15 dana iz Hrvatske zbog upotrebe zabranjenog pesticida hlorpirifosa, rekao da u Srbiji uopše ne postoji kontrola upotrebe zaštitnih sredstava i perioda karence.

- Kod nas skoro da ne postoji kontrola upotrebe pesticida, fungicida, insekticida i perioda trajanja karence. Nacionalna organizacija potrošača Srbije skoro deset godina traži da joj se obezbede sredstva kako bi mogla da daje uzorke na analizu u nezavisnu laboratoriju, ali joj nisu dodeljena - rekao je Papović.

Dodao je da se Savet za bezbednost hrane, pri Ministarstvu poljoprivrede, koji bi trebalo da se bavi procenom rizika u oblasti bezbednosti hrane, osnovan u maju 2017. nije sastao pet godina, prenosi Bizlife.

U Novom Sadu povučeno 1,3 tone mesa

Veterinarski inspektor je u periodu od maja do kraja avgusta ove godine sa teritorije Grada Novog Sada povukao više od 1,3 tone mesa sa tržišta, a koje je proglašeno nebezbednim, podaci su Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede do kojih je portal 021.rs došao preko Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

U periodu od 1. maja do 24. avgusta na teritoriji Novog Sada bila su ukupno 53 vanredna inspekcijska nadzora u prometu hrane životinjskog porekla, od čega su u 24 objekta uočene nepravilnosti.

Nadzor je vršen u ugostiteljskim objektima, samoposlugama, pijacama, mesarama, skladištima (veleprodaja), kioscima brze hrane, u objektima za preradu mesa i klanici, kao i u pečenjarama.

Najveća količina mesa povučena je iz tri pečenjare na teritoriji grada, ukupno 867 kilograma.

On je rekao da potrošači nikada nisu saznali kada inspekcija povuče robu sa tržišta zbog neispravnosti ko je njen proizvođač, kao ni u slučaju breskvi koje su vraćene iz Hrvatske, kako bi mogli da ga izbegavaju.

- Za bezbednost hrane su odgovorni, ne samo proizvođači, već i trgovci. Poljoprivredne apoteke, koje prodaju zaštitna sredstva su se namnožile i obogatile jer imaju preparate za sve, pa i za ubrzano zrenje plodova - rekao je Papović.

Organizacija potrošača, kako je rekao, mogla bi da se finansira od dela sredstava od kazni kao u Italiji i ocenio da i Komisija za zaštitu konkurencije ne radi svoj posao i utvrđuje zloupotrebe na tržištu, osim što obaveštava šta su takve komisije uradile u drugim zemljama.

- Baš nas briga šta su uradili u Indoneziji, treba da znamo ko je ovde prekršio zakon i zašto je kažnjen sa 0,02 odsto od prometa kada zakon dopušta da kazna iznosi deset odsto - rekao je Papović.

Istakao je da je u Srbiji „loša zaštita potrošača i da ne znamo šta jedemo“.

Kad jednom uđe u organizam...

Asistentkinja Katedre za primenjenu hemiju, Hemijskog fakulteta u Beogradu Slađana Savić izjavila je, povodom zabrane uvoza breskvi, da ta supstanca, osim što ima otrovno dejstvo, zadržava se u organizmu i veoma se teško razgrađuje, pa je efekat produžen.

- Iz Evropske agencije tvrde da su simptomi unosa prekoračenog nivoa hlorpirifosa mučnina, vrtoglavica i konfuzija. Ukoliko su radnici na plantažama izloženi izlivanju, moguća je respiratorna paraliza i smrt - rekla je Savić.

Crna Gora: Nije hlorpirofos ali viška pesticida ima

U Crnoj Gori je uništeno 10 tona breskvi i nektarina koje su stigle iz Srbije, zbog fitosanitarne opasnosti. Iako je prvo saopšteno da je reč od hlorpirifosu, iz Uprave za bezbednost hrane Crne Gore naknadno je razjašnjeno da je reč o grešci, da nije u pitanju taj u EU zabranjeni pesticid, već nedozvoljeni ostaci drugog, dozvoljenog za upotrebu i u Srbiji i u Crnoj Goru.
 

Dodala je da je nepovoljno da se trudnice izlažu hlorpirifosu, jer studije pokazuju da to može negativno uticati na nervni sistem ploda.

Ministarstvo poljoprivrede je povodom vraćanja pošiljke bresaka, tretiranim hlorpirifosom, objasnilo da je donelo odluku o davanju dozvole za ograničenu i kontrolisanu primenu sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa isključivo za tretiranje šećerne repe i svako neovlašćeno korišćenje te vrste preparata za druge kulture je zabranjeno zakonom i strogo kažnjivo.

Na sajtu RASFF-a juče je Nemačka prijavila šljive iz Poljske, takođe, sa prisustvom hlorpirifosa i to u dvostruko većim količinama nego u šljivama iz Srbije, od 0,045 miligrama po kilogramu. To obaveštenje je označeno kao „potencijalno ozbiljno“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike