Beogradski asfalt zamenio srpskim selom: Mirko je somelijer koji u Gostilju pravi sir na alpski način (FOTO)

04.04.2024

11:46

0

Ja sam osma generacija Mijailovića koja živi ovde u Gostilju, na našoj zemlji, i nisam želeo to da prekinem - rekao je on

Beogradski asfalt zamenio srpskim selom: Mirko je somelijer koji u Gostilju pravi sir na alpski način (FOTO)
Copyright RINA

Sir i vino ruku podruku kao idealna kombinacija idu već vekovima. To je znao i licencirani somelijer Mirko Mijailović iz zlatiborskog sela Gostilje, koji je svoje iskustvo sticao radeći u elitnim restoranima u glavnom gradu Srbije.

Ipak, luksuzno opremljene ugostiteljske objekte zamenio je za dedovinu, vratio se u selo iz kog potiče i počeo da se bavi proizvodnjom sira koji nije tipičan za naše prostore.

- Ja sam osma generacija Mijailovića koja živi ovde u Gostilju, na našoj zemlji, i nisam želeo to da prekinem. Otkako sam otišao, znao sam da će taj put biti privremen i da ću se opet vratiti. Tako je i bilo. Trudio sam se da što više naučim gde god sam radio, a to znanje primeniću u mom selu, jer je upravo Zlatibor idealan za proizvodnju sira - kazao je Mirko za RINU.

RINA
 

Njegova porodica se generacijama bavi stočarstvom, a Mirko je odlučio da mleku da dodatnu vrednost, pa je sa svojim stečenim znanjem i primanjima počeo da kupuje opremu. Iako je imao drugačije planove, došla je pandemija koronavirusa, pa su sve pripreme ubrzali. U međuvremenu, upoznao je i svoju sadašnju suprugu koja ga je podržala u toj nameri, pa su zajedno beogradski asfalt zamenili pašnjacima.

- Moj otac je svakodnevno predavao mleko jednoj lokalnoj mlekari. Ali kad su počele prve mere zatvaranja ugostiteljskih objekata, oni su obustavili otkup, a moj otac je bio primoran da to mleko baci. Ja sam za jedan dan spakovao opremu, povezao sve što je bilo neophodno, naučio recepture i upustio se u nešto potpuno novo - kaže mladi prozvođač sira.

RINA
 

Ono što je iz ove porodične mlekare izašlo kao finalni proizvod bio je jedinstven sir pravljen po alpskoj recepturi, kod kog je tokom smirenja najvažniji proces zrenja.

- Ustanovio sam da je od četiri do šest meseci minimalno vreme za koje će se taj sir pokazati u najboljem svetlu. A što duže ostane da zri, izgubiće vlagu i biće intenzivnijeg ukusa, što mu daje dodatnu aromu - kaže Mirko, i dodaje da je u čitavom procesu proizvodnje ovog nesvakidašnjeg sira za naše podneblje najvažniji kvalitet mleka, pa ovaj Čajetinac posebnu pažnju posvećuje ishrani svoje stoke.

RINA
 

- Seno najviše utiče na tu aromatiku alpskog sira koje mleko nosi, što kasnije prelazi u ovakav jedan proizvod - zaključio je Mirko.

Imajući u vidu veoma problematičnu otkupnu cenu mleka, njegova prerada svakako je jedan od načina prosperiteta stočara koji se bave mlečnim govedarstvom. Mirko iz Gostilja budućnost vidi u organskoj proizvodnji visokokvalitetnog sira bez ikakvih aditiva, u čijoj proizvodnji je, kako kaže, najvažnija podrška porodice. Na ovaj način možda i čuvene turističke atrakcije u ovom delu srpske planine dobiju i novi brend, a to je alpski sir na zlatiborski način.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike