Nema profita bez sira, ni sira bez znanja (FOTO/VIDEO)

06.03.2024

19:15

0

Na nedavno održanom 17. festivalu autohtonog sira Balkana moglo se spoznati sve dobro i loše u srpskom i regionalnom mlekarstvu i sirarstvu, ali dobro je da optimizma ne manjka

Nema profita bez sira, ni sira bez znanja (FOTO/VIDEO)
Senzorni panel na 17. Balkan Cheese Festivalu - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Komisija sastavljena od uglednih stručnjaka, profesora na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na 17. Balkan Cheese Festivalu prošlog vikenda je imala priliku da oceni 40 uzoraka sireva iz tri kategorije (u salamuri; polutvrdi i tvrdi produženog zrenja; specijalni i sirevi sa dodacima). Ono što su oni zaključili jeste to da imamo kvalitetnih sireva, ali i da kod mnogih proizvođača „ima mesta za napredak“.

–  Postoje sirevi koji su sjajnog senzornog kvaliteta i svakog drugog, ali moramo da izrazimo i da postoji puno prostora za unapređenje. A tu sve počinje i završava se edukacijom – kaže za 24sedam prof. dr Jelena Miočinović, sa Katedre za tehnologiju animalnih proizvoda.

24sedam/Ivan Mitić
Sve počinje i završava se edukacijom: Prof. dr Jelena Miočinović, Poljoprivredni fakultet

 

Edukacija je zapravo i pitanje opstanka srpskog mlekarstva (ali i stočarstva), jer brojna gazdinstava su proširila svoje farme s mini-mlekarama, pošto se samo od prodaje mleka sve teže živi, osnivaju se male mlekare...

Upravo zbog toga profesorka Miočinović i njene kolege rade edukacije za različite male i srednje prerađivače sireva, kao i mlekarsku industriju, a planiraju i seriju obuka onlajn i na samom Fakultetu. Kroz jedan od nekoliko Erazmus projekata, u tu svrhu osnovan je i Centar izvrsnosti u mlekarstvu, u saradnji sa mlekarskom školom „Dr Obren Pejić“ iz Pirota i Industrijom mleka „Milk haus“ iz Niša, te Privrednom komorom Srbije i Institutom za primenu nauke u poljoprivredi.

– Danas se velika količina mleka prerađuje u malim mlekarama, oko 40 odsto odlazi u taj vid prerade, tako da tu ima puno prostora. Vreme je vrlo izazovno za sve i traži na svim nivoima da se stalno edukujemo, od proizvođača do nas na Univerzitetu, ali i potrošača – kaže profesorka Miočinović.

Kako ne skrenuti s puta

Oni koji „beže“ od edukacije i primene nauke, na putu su da zatvore farme i mlekare, a to je pokazao i 17. Balkan Cheese Festival. Oni koji se drže onoga šta misle da je „tradicionalno“, lako mogu da skrenu s puta kvaliteta, i onda to ne prolazi kod stručnjaka, a potom ni kod kupaca. Na takmičenju je bilo i dobrih sireva, ali i onih kod kojih su istaknute mane.

 

– Svaka kategorija ima svoje parametre, ali svakako nije dobro kada imate paleći ukus, ili kada je sir preslan, ukus neizbalansiran, previše izražene kiselosti... A sve to se može popraviti kroz edukaciju – ističe pofesorka Miočinović.

Edukacija je svakako dobrodošla i onima koji su u poslu sa sirom već neko vreme, ali i onima koje je muka u aktuelnom srpskom mlekarstvu ponukala da se oprobaju i u ovom biznisu. Ono što je bitno jeste da entuzijasta u sirarstvu ima, i da su posvećeni kvalitetu. Oba „uslova“ zadovoljavaju iz Farme „Manir“ iz Deronja u Bačkoj, gde su s proizvodnjom sira krenuli prošle jeseni. I pored toga što su "novi u poslu" na Balkan Cheese 2024 su osvojili prvu nagradu u kategoriji polutvrdi i tvrdi sirevi.

24sedam/Ivan Mitić
U novi biznis sa velikim planovima: Vera Tadić, Farma „Manir“ iz Deronja

 

– Teška sitaucija u mlekarstvu nas je naterala da probamo, i svidelo nam se. Sada imamo zaokruženu proizvodnju i pravimo trenutno polutvrde sireve, a planiramo da proširimo asortiman. Ideja je da napravimo brend, i to „pravog“ sira, bez nekih suvišnih eksperimentisanja sa začinima i dodacima koji bi „prekrili“ ukus. Ovde na Festival smo došli i da vidimo gde smo trenutno i da učimo. Mislim da smo ostavili pozitivne utiske, ostvarili smo kontakte sa potencijalnim partnerima i kupcima, tako da smo zadovoljni – kaže nam Vera Tadić, glavni tehnolog na farmi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike