Koja je tajna miročkog sira koji je na listi 50 najboljih na svetu? Ljubinka svakoga dana siri sto litara mleka, evo u čemu je caka

28.12.2023

23:07

0

„Tejst Atlas" objavio je spisak pedeset najboljih sireva na svetu, među kojima se, uz čuveni italijanski parmezan i mocarelu, našao i sir sa Miroča

Koja je tajna miročkog sira koji je na listi 50 najboljih na svetu? Ljubinka svakoga dana siri sto litara mleka, evo u čemu je caka
Ljubinka Pavlović - Copyright Printscreen/RTS

Prestižni gastronomski sajt „Tejst Atlas" objavio je spisak pedeset najboljih sireva na svetu, među kojima se, uz čuveni italijanski parmezan i mocarelu, našao i sir sa Miroča. Miročki sir spravlja se na tradicionalni način, a receptura se prenosi s generacije na generaciju.

Ljubinka Pavlović sa Miroča svakoga dana siri sto litara mleka. Sada je, kaže, mnogo lakše jer ima sve što je potrebno za prozvodnju. Da bi dobila najbolji proizvod, poštuje stari recept, posle sečenja sir se bari u surutki.

Na pitanje koliko će ostati tako da se bari sir, odgovara: „Nekih sat, sat i po i posle toga se usoli."

U kući nikad nemaju sira na lageru jer se sve proda unapred. Zbog posebne strukture ovaj sir može da se griluje i zbog toga je nezaobilazan u dobrom predjelu. Vest da je miročki sir jedini iz Srbije na svetskoj gastronomskoj listi, učvrstio je Ljubinku u nastojanju da stočarstvo bude porodični posao. Imaju dvadeset jedno grlo, a obrađuju oko 50 hektara.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Ja sam presrećna zbog toga jer biti 44. na svetu nije mala stvar, jako sam ponosna na svoj rad i rad svih žena na Miroču, koje su održale taj tradicionalni sir koji se i dan-danas pravi, koji smo nasledili od naših predaka”, kaže Ljubinka Pavlović sa Miroča.

Mlađi sin Jovan studira stočarstvo i plan je da se posle fakulteta vrati na Miroč.

„Stariji sin završio je fakultet, mlađi još nije, obojicu sam školovala od ovoga. Inače lepo može da se živi, ali iziskuje puno rada, puno truda, puno ulaganja", navodi Ljubinka.

Uz subvencije države planira da proširi proizvodnju jer Miroč je, kaže, najlepše mesto za život.

Miroč planina opevana je u pesmama o vili Ravijojli i Kraljeviću Marku. Ljudi se oduvek na ovim nepreglednim pašnjacima bave stočarstvom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike