Sam svoj majstor i za sir i meso: Sa Homolja, a kao da je iz Italije
U eminentnom beogradskom restoranu odlučili su da imaju vrhunski sir i meso, ali nisu želeli da se okrenu uvozu već…
U Srbiji je i dalje relativno lako i povoljno naći kvalitetan sir i meso, kažu šefovi kuhinja i ugostitelji, za razliku od nekih zapadnoevropskih zemalja gde se to papreno plaća. Ali, ako ste vlasnik restorana i želite vrhunski kvalitet, možda se odlučite i na neobičan potez otvaranja sopstvene farme, kao što su to uradili iz poznatog beogradskog restorana „Bela reka“.
A kada već imate farmu, onda je red i da imate neki jedinstven proizvod, kaže, za 24sedam, Dejan Krstić, iz restorana i farme „Bela reka“, koga smo sreli na nedavno održanom Sajmu etno hrane i pića u Beogradu.
- Kao jedini u Srbiji pravimo buratu, sir od kravljeg mleka u čijem je sastavu deseti deo bivolje mleko, a ima i straćatelu, nešto poput kajmaka. Ima vrlo malo soli, traje deset dana, a, kao i ostale proizvode, pravimo ga gotovo na organski način na našoj farmi na Homolju – objašnjava Krstić.
Pored kravljeg, ovčijeg i kozjeg sira, tvrdog odležalog do godinu dana, i „kriški“, na ovoj farmi se od pre mesec dana pravi mocarela.
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Angusi i na kućnoj trpezi
Ali nije samo kvalitetan sir ono što dolazi sa ove farme. Pored ovaca i koza, drže aberdin angus, goveda rase škotskog porekla koja je prilagođena gajenju na otvorenom i njihovo mesa je sada u prodaji, osim što se odranije služi u restoranima u Beogradu i Novom Sadu.
On njih meso i sir kupuju i bolji restorani u pomenutim gradovima, mogu se kupiti u maloprodaji u „Idea/Merkatoru“ u ova dva grada, kao i u okviru suvenirnici u restoranu na Novom Beogradu. Naravno, tu je i prodaja onlajn, preko vebsajta, a isporukom u okviru 24 sata.
- Nije teško prodati ni u Srbiji, ako imate pravu stvar. Interesovanje je veliko, čak nam traže i za izvoz, ali to trenutno ne možemo da postignemo sa našim kapacitetima a da ne ugrozimo kvalitet. Ipak je to ozbiljna zahvat jer ne možete da se pojavite na tržištu i posle tri meseci kažete da robe nema – napominje Krstić.
Naš sagovornik naglašava da se sa ovim projektom nije žurilo i da će se tako nastaviti jer to je jedino pravi način. Idu, kaže, korak po korak i obogaćuju ponudu novim proizvodima.
Interesovanje je veliko ne samo zbog kvaliteta, na kome kažu da insistiraju, nego i zbog onog što nažalost u Srbiji često gira odlučujuću ulogu – cene.
- Mi naše cene nismo pomerali dve i po godine a znate da je sve otišlo u nebo poslednjih godinu i po dana. Mislim da ne postoji više niko u Srbiji ko u tom periodu nije povećavao cene – zaključuje Dejan Krstić.
BONUS VIDEO
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari