Sam svoj majstor i za sir i meso: Sa Homolja, a kao da je iz Italije

10.12.2023

14:30

0

Autor: G.M.Š.

U eminentnom beogradskom restoranu odlučili su da imaju vrhunski sir i meso, ali nisu želeli da se okrenu uvozu već…

Sam svoj majstor i za sir i meso: Sa Homolja, a kao da je iz Italije
Dejan Krstić, Bela reka - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

U Srbiji je i dalje relativno lako i povoljno naći kvalitetan sir i meso, kažu šefovi kuhinja i ugostitelji, za razliku od nekih zapadnoevropskih zemalja gde se to papreno plaća. Ali, ako ste vlasnik restorana i želite vrhunski kvalitet, možda se odlučite i na neobičan potez otvaranja sopstvene farme, kao što su to uradili iz poznatog beogradskog restorana „Bela reka“.

A kada već imate farmu, onda je red i da imate neki jedinstven proizvod, kaže, za 24sedam, Dejan Krstić, iz restorana i farme „Bela reka“, koga smo sreli na nedavno održanom Sajmu etno hrane i pića u Beogradu.

- Kao jedini u Srbiji pravimo buratu, sir od kravljeg mleka u čijem je sastavu deseti deo bivolje mleko, a ima i straćatelu, nešto poput kajmaka. Ima vrlo malo soli, traje deset dana, a, kao i ostale proizvode, pravimo ga gotovo na organski način na našoj farmi na Homolju – objašnjava Krstić.

Pored kravljeg, ovčijeg i kozjeg sira, tvrdog odležalog do godinu dana, i „kriški“, na ovoj farmi se od pre mesec dana pravi mocarela.

Angusi i na kućnoj trpezi

Ali nije samo kvalitetan sir ono što dolazi sa ove farme. Pored ovaca i koza, drže aberdin angus, goveda rase škotskog porekla koja je prilagođena gajenju na otvorenom i njihovo mesa je sada u prodaji, osim što se odranije služi u restoranima u Beogradu i Novom Sadu.

On njih meso i sir kupuju i bolji restorani u pomenutim gradovima, mogu se kupiti u maloprodaji u „Idea/Merkatoru“ u ova dva grada, kao i u okviru suvenirnici u restoranu na Novom Beogradu. Naravno, tu je i prodaja onlajn, preko vebsajta, a isporukom u okviru 24 sata.

- Nije teško prodati ni u Srbiji, ako imate pravu stvar. Interesovanje je veliko, čak nam traže i za izvoz, ali to trenutno ne možemo da postignemo sa našim kapacitetima a da ne ugrozimo kvalitet. Ipak je to ozbiljna zahvat jer ne možete da se pojavite na tržištu i posle tri meseci kažete da robe nema – napominje Krstić.

Naš sagovornik naglašava da se sa ovim projektom nije žurilo i da će se tako nastaviti jer to je jedino pravi način. Idu, kaže, korak po korak i obogaćuju ponudu novim proizvodima.
Interesovanje je veliko ne samo zbog kvaliteta, na kome kažu da insistiraju, nego i zbog onog što nažalost u Srbiji često gira odlučujuću ulogu – cene.

- Mi naše cene nismo pomerali dve i po godine a znate da je sve otišlo u nebo poslednjih godinu i po dana. Mislim da ne postoji više niko u Srbiji ko u tom periodu nije povećavao cene – zaključuje Dejan Krstić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike