Umetnost za stomak i dušu: Sirevi koji dozrevaju uz muziku (FOTO/VIDEO)

06.03.2023

06:30

0

Jovica Radovanović iz Takova kod Uba preko leta je grčki šef kuhinje a zimi srpski umetnik sira koji ima neobičnu "tehnologiju" za svoje zrele sireve

Umetnost za stomak i dušu: Sirevi koji dozrevaju uz muziku (FOTO/VIDEO)
Jovica Radovanović, SirArt iz Takova kod Uba - Copyright Screenshot:AgroTV

Profesionalni kuvar Jovica Radovanović iz sela Takovo kod Uba pasionirani je ljubitelj zrelog sira. A kroz njegovu radionicu „SirArt“ razlog i plod svoje ljubavi deli sa svetom.

Njegov „sir u vinu“ jedan je od nagrađivanih brendova na izložbama proizvođača hrane po Srbiji ali ne zaostaje nimalo ni „brdski sir“, koji je nas Sajmu etno hrane u Beogradu 2022 dobio grand pri.

To nimalo ne čudi ako se zna da Radovanović u svojoj proizvodnji koristi jednu potpuno neobičnu „tehnologiju“ - sazrevaju uz muziku.

- Da, ja im obično pustim neku klasičnu muziku ili neku duhovnu muziku, blagu. Ali, nije to samo sa sirevima, sve što je živo voli da bude na nekim blagim frekvencijama. To je jedan način pretakanja muzike u ukus. Kada bi pustili sirevima hevi-metal, to bi bilo nešto sasvim drugo. – objašnjava Radovanović za AgroTV.

Umetnost u proizvodnju Radovanović je primenio i na izgled svojih sireva, tako da se odmah vidi sa su iz „art“ radionice. Neki od kalupa koje koristi daj izgled kao da je sir stajao u čipki.

- Držim se devize „Ako ne možeš da nahraniš oko, ne možeš ni dušu“. Trudim se da moji sirevi budu mala umetnička dela, i ukusom i izgledom, Da se zadovolje sva čula – napominje Radovanović.

Iako su sirevi artistički u najboljem smislu te reči, Radovanović se drži tradicionalne tehnologije izrade. Svi sirevi mu sazrevaju na isključivo jelovim daskama.

- Hrast je ljuto drvo, bagrem takođe a jelovina, po rečima mog učitelja Švajcarca Hajnsa Pitera Telmana , upija viša vode kada je sir ima ali mu je i vraća ako prostorija postane suva – napominje Radovanović.

Dodatna tajna sireva iz ove radionice su začinsko bilje. Ono se naširoko koristi u proizvodnji sireva, i već se zna lista najčešće korišćenih biljaka ali Jovica Radovanović je i tu posvećenik.

- Nemam ja mnogo vrsta sireva, tu je klasičan švajcarski brdski kačkavalj, jedna vrsta gravire a ostalo su varijacije. Dodaci u njima su šafran, žalfija, crvenog bibera, mediteranskog bilja, kurkume, korijandera… Godine sam proveo u kuhinji i ta ljubav prema začinima nije mogla samo da se stavi u stranu. Učitelj Hajns Piter, koji inače tri decenije živi kod nas i „doktor“ je za sireve, mi je dao za pravo jer „ti is Srbin a ja sam Švaba i kod mene može samo po tablici, nema igranja“. A ja se igram i , eto, uspevam – kaže Radovanović.

U te igrarije spada i sir koji sazreva u jasenovom pepelu, ili dimljeni sirevi na jelovini.

Leti grčki šef kuhinje, zimi srpski umetnik sira

Jovica Radovanović se sirevima bavi poslednjih deset godina, ali samo u zimskom periodu. Već od marta pakuje svoju šefovsku uniformu i noževe i odlazi put restorana na grčkim ostrvima, i tako već 20 godina.

Ali taj „sezonski posao“ u domovini, koji je ranije bio „samo za rodbine i prijatelje“ poslednjih razvio se u malo ozbiljniji poduhvat. Sada mu već dolaze na probu sira kupci iz Niša, Beograda, Novog Sada.

- Nisam još na nivou da budem skroz zadovoljan pričom, ali ako bude sve bio kako treba ovo bi moglo da se razvije u dobru, pre svega zdravu priču – zaključuje za AgroTV kuvar, sirar i umetnik Jovica Radovanović iz Takova kod Uba.

Više možete pogledati u video prilogu AgroTV emisije „Naše dobro“ (04:00 – 15:00)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike