Balkan Cheese Festival 2024: Ove godine zlato regiona, sledeće i Grčke (FOTO+VIDEO)

03.03.2024

20:36

0

Festival autohtonog sira Balkana održao se po 17. put ovog vikenda u Beogradu. Ponuda je bila solidna, kvalitet sve bolji, zaključili su i učesnici i stručnjaci

Balkan Cheese Festival 2024: Ove godine zlato regiona, sledeće i Grčke (FOTO+VIDEO)
Copyright 24sedam.rs/G.M.Š.

Po 17. put u poslednjih deset godina u Beogradu se u subotu i nedelju održao Festival autohtonog sira Balkana (Balkan Cheese Festival), na kome svoju ponudu dalo pedesetak učesnika sa više od 200 sireva koje su prezentovali ljubiteljima dobrog zalogaja u srpskoj prestonici.

Organizator Festivala sira, Srba Jovanović, za 24sedam kaže da je sve više i izlagača posetilaca, kao i da se uvećava paleta proizvoda koji daju domaće male i srednje mlekoprerađivačke farme i firme.

24sedam/Ivan Mitić
 

 

‒ Ovde su izlagači iz Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, zatim Bosne i Hercegovine, Crne Gore ali i Francuske, Švajcarske a imamo i domaćeg proizvođača a Italijana koji ovde pravi sir koji je specifičan za njegov rodni Bergamo. Radi se uglavnom o malim i srednjim proizvođačima znači porodična gazdinstva i zadruge, koji ovde kupcima omogućuju da probaju i kupe sireve koje teško, ili čak nikako, mogu da nađu u Srbiji u redovnoj prodaji – objašnjava Jovanović.

Izbor sireve je šarolik, od kvalitetnih belih sireva do zrelih sireva koji su odstajali i nekoliko godina.

- Kvalitet se iz godine u godinu povećava a to su potvrdili i profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji čine komisiju za izbor najboljeg sira Balkana. Znatno se uvećao broj specijalnih sireva, nije to više izbor između „belog na krišku“ ili „žutog sira“, dodaju se razni ukusi, duži je proces zrenja… - napominje Jovanović.

Specifično za ovaj festival je da, iako relativno mali, ima ozbiljnu petočlanu komisiju za ocenjivanje koju čije stručnjaci raznih struka, profesori sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

- Naša komisija, odnosno Senzorni panel, ocenjuje 40 sireva u tri kategorije: sirevi u salamuri; polutvrdi i tvrdi sirevi i na kraju specifični sirevi – dimljeni ili sa dodacima. Ocenjivanje se vrši „na slepo“, uzorci su prethodno šifrovani i ocenjivači ne znaju od kog su proizvođača. Sve se radi po standardizovanoj proceduri, zavisno prema kategoriji proizvoda, jer nisu za svaki sir isti parametri – objašnjava profesor dr. Jelena Miočinović.

24sedam/Ivan Mitić
Neki odlični, neko još da uče: Prof. dr. Jelena Miočinović

 

Ovaj stručnjak sa Katedre za tehnologiju animalnih proizvoda kaže da kvalitet postoji ali da s mora raditi na dodatnoj edukaciji i inovaciji.

- Ima sireva koji su sjajnog senzornog i svakog drugog kvaliteta, ali i onih drugih kod kojih ima dosta prostora za napredovanje. A mi iz nauke volimo da kažemo da tu sve počinje i završava se sa edukacijom. Upravo to mi i i radimo na fakultetu, kroz obuke za male proizvođače sireva ali i velike mlekare – objašnjava Miočinović.

Nije lako napraviti tradiciju

Beogradski Festival autohtonog sira Balkana sada već ima, za Srbiju zavidnu, tradiciju od deset godina postojanja i to pre sega treba zahvaliti njegovom osnivaču i entuzijasti sira Srbi Jovanoviću.

 

- Nije lako ali ako nešto volite i radite sa strašću ona to možete i da „progurate“. Imam veliku pomoć moje ekipe ali i razumevanje poslovnih ljudi, naših partnera, koji su tokom godina omogućavali da se Festival održi u Mikser hausu, Domu Omladine i poslednjih nekoliko godina u BEO Šoping centru. I oni znaju da se mora podržati mali i srednji proizvođači biznis i da je ovo jedan od načina da on bude vidljiv i opstane – zaključuje Srba Jovanović.

A uz takvu pomoć ovo neće biti i poslednji festival, jer već se prave planovi za sledeći to ne mali.

- Mala ekskluziva za vas. Dogovaramo se da sledeće godine zemlja gost bude Grčka i da dođe dvadesetak njihovih proizvođača. Mi od njihovih sireva generalno znamo samo fetu iako imaju niz kvalitetnih sireva s kojima bi se svako ponosio, od mizitre i kefalotirija pa nadalje – najavljuje sagovornik 24sedam.      

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike