U parlogu: U 13 lokalnih samouprava u Srbiji zapušteno 1.000 državnih hektara

19.12.2020

11:23 >> 12:48

0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas da je u Srbiji u 13 kontrolisanih lokalnih samouprava identifikovano 546 napuštenih parcela u državnom vlasništv

U parlogu: U 13 lokalnih samouprava u Srbiji zapušteno 1.000 državnih hektara
Copyright Foto:Pixabay/crabgrass

Ukupna površina zemlje u parlogu je 948 hektara, a ona je detektovana u okviru projekta efikasnije upotrebe zemljišta.

Cilj projekta koji su sproveli Uprava za poljoprivreno zemljište i Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), bilo je i unapređenje konkurentnosti u ruralnim područjima i podsticanje ekonomskog rasta, navedeno je u saopštenju.

Zemlje u parlogu je svakako više jer je Uprava za poljoprivredno zemljište ove godine za terensku proveru odabrala (samo) trinaest opština Valjevo, Ub, Osečina, Lajkovac, Mionica, Ljig, Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjicu, Lučane, Irig, Vršac (Veliko Središte) i Niš (Medijana).

Zaključno sa novembrom, identifikovano je 1.398 parcela, od čega je za 546 parcela površine 948 hektara, utvrđeno da su napuštene, odnosno neobrađene, dok su 852 parcele od 1.228 hektara korišćene, precizirano je u saopštenju.

Dodaje se i da su određene parcele koje su okarakterisane kao korišćene, predmet eksproprijacije.

Pročitajte još

Podseća se da je 2019. godina bila prva godina sprovođenja projekta u četiri jedinice lokalne samouprave (Smederevo, Beočin, Aleksinac i Aleksandrovac).

Rezultati tih terenskih provera pokazali su da je projekat od izuzetne važnosti, pre svega jer je korisno da se zemlja koja je napuštena obradi, odnosno da se pruži dodatna mogućnost poljoprivrednicima da prošire ili započnu rad u poljoprivredi.

Protekle godine, za pomenute četiri jedinice lokalne samouprave više od 50 hektara zemlje krajem godine je dato u zakup poljoprivrednicima za podizanje višegodišnjih zasada.

Uprava za poljoprivredno zemljište i UNDP zajedno su radili na unapređenju upravljanja napuštenim zemljištem u državnoj svojini kroz komponentu “Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike