„Vranac“ koji popijete je od "indijskog“ grožđa

21.09.2023

09:58

0

Autor: R.B.

Crnogorske vinograde sada beru sezonski radnici iz daleke Indije

„Vranac“ koji popijete je od "indijskog“ grožđa
Ilustracija - Copyright AgroTV

Državna kompanija “Plantaže” iz Podgorice (nekadašnji "13. jul") angažovala je 40 sezonskih radnika iz Indije za potrebe berbe grožđa, koja je uveliko u toku. Razlog za angažovanje sezonaca iz daleke zemlje, što je iznenadilo mnoge, jeste nedostatak sezonskih radnika iz regiona, piše „Dan“.

- Do sada smo problem radne snage delimično rešavali angažovanjem radnika iz zemalja regiona Srbije, BiH i Makedonije. S obzirom da za ovu vrstu poslova ne postoji dovoljan interes domaće radne snage, kao ni radne snage u okruženju, “Plantaže“ su, kao i ostali poslodavci, prinuđene da radnu snagu traže van granica regiona, kako bismo obezbedili kontinuirani proces proizvodnje, što je prioritet poslovanja. Ove godine prvi put imamo interesovanje radnika iz azijskih zemalja. Oko 40 lica iz Indije trenutno je u fazi dobijanja potrebnih dozvola za privremeni boravak i rad - saopštili su iz vinarije poznate u regionu po svom „vrancu“.

Sa radnicima iz inostranstva, ma odakle dolazili, “Plantaže” uredno zaključuju ugovore o radu.

- Zarada se isplaćuje po učinku, po normativu sa cenama rada za svaku operaciju, sa kojim su zaposleni unapred upoznati. Osim redovne isplate zarade, “Plantaže“, kao poslodavac, radnicima obezbeđuju tri obroka i besplatan smještaj, kao i troškove prevoza – navode iz firme.

Iz “Plantaža” za „Dan“ nisu odgovorili koliko koštaju ukupni troškovi angažovanja radnika sa Dalekog Istoka, a ni rukovodioci te kompanije nisu raspolagali tačnim podacima. Prema informacijama podgoričkog dnevnika, samo prevoz sezonaca iz Indije koštao je nekoliko desetina hiljada evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike