Ministarstvo tvrdi: S malinom je sve u redu

27.10.2023

13:30

0

Autor: R.B.

Ministarstvo poljoprivrede kaže da je naknadna analiza srpske inspekcije utvrdila da nema ostataka pesticida u malini vraćenoj sa granice sa Slovenijom

Ministarstvo tvrdi: S malinom je sve u redu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon pojavljivanja u javnosti u regionu informacija o novom vraćanju kamiona sa srpskom hranom sa granica EU, oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Iz Ministarstva kažu da je pošiljka smrznutih malina, koja je vraćena sa granice sa Slovenijom 18. oktobra, naknadno analizirana i da u njoj nisu pronađeni ostaci pesticida zbog kojeg nije mogla da uđe u tu zemlju i na šta je preko posebnog sistema upozorena čitava EU.

- Na osnovu RASFF notifikacije od 18. 10. 2023. godine, a koja se odnosi na prisustvo iznad dozvoljene granice ostatka pesticida iprodion u smrznutoj malini proizvedenoj u Srbiji, a namenjenoj izvozu u Sloveniju, granična fitosanitarna inspekcija Republike Srbije je po povratku pošiljke uzorkovala smrznutu malinu i rezultati analiza pokazali su da u spornoj pošiljci nema ostataka pesticida iprodion - navode iz Ministartva.

Poljoprivredna inspekcija je tom prilikom izvršila uzorkovanje maline i kod proizvođača i zabranila stavljanje u promet i upotrebu u proizvodnji smrznute maline (lota iz koga potiče vraćena pošiljka), do potpunog otklanjanja sumnje u njenu bezbednost, navodi se u saopštenju.

Povodom drugog incidenta, kada je sa granice sa Hrvatskom 25. oktobra vraćena pošiljka suplemenata u ishrani, Ministarstvo se nije oglasilo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike